Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 1 Aralık’ta başlayan sokağa çıkma yasağı devam ediyor. İlçede, güvenlik kuvvetleri ile teröristler arasında süren çatışmaların da zaman zaman şiddetlendiği belirtiliyor. Sokağa çıkma yasağının 9. gününde bölgede yaşayan sivil vatandaşların sağlık, gıda ve diğer alanlardaki ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri her geçen gün zorlaşıyor.

8 BİN KİŞİ AYRILDI; ARTIK SABRIMIZ KALMADI

Bölgeden, 8 bin vatandaşın göç ettiği belirtilirken, bölgeyi terk edemeyen aileler içinde endişe duyuluyor. Diyarbakır’da yaşanan bu zor günleri ve bölge halkının endişelerini Milat’a değerlendiren Sivil Toplum Kuruluşları, halkın artık sabrının kalmadığını vurguladı. Osmanlı eseri Fatihpaşa (Kurşunlu) Camisi'ne yönelik gerçekleşen terör saldırısına da tepkilerini dile getiren STK’lar, Diyarbakır halkını, yaşananların derinden üzdüğünü ifade etti.


Diyarbakır'ın ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camisi'ni PKK'lılar yaktı...

HENDEK SİYASİ BİTMELİ

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen,Diyarbakır’da yaşanan son durumu aktardı. Çatışmalar ve maddi olanaklar nedeniyle evlerini terk edemeyen sivil vatandaşlar için endişe duyduklarını ifade eden Evsen, halkın sağlık, gıda vb. ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi. 8 bin vatandaşın bölgeyi terk ettiğini belirten Evsen, göç eden halkın da sığındıkları yerlerde ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade etti. Çatışmalı sürecin sivil halkta ve gelecek nesillerde psikolojik, sosyolojik sıkıntılara yol açacağını kaydeden Evsen, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yaşanan üzücü hadiseler bölge açısından sürdürülebilir bir durum değildir. Sürdürülebilir olmayan bir durumla da ülkeyi farklı sıkıntılara sokmanın bir anlamı yoktur. Herkes bir an önce Kürt sorununun çözülmesi noktasında elini taşın altına koymalıdır. Hiç kimsenin daha fazla beklemeye sabrı yoktur.Saldırıların bir an önce sonlandırılarak, şehir içerisindeki hendek, barikat siyasetine son verilerek barışın yolları aranmalıdır” dedi.


PKK'lı teröristler Sur'daki bazı okulları Kürt çocukları okumasın diye yaktı...

ÇÖPLÜKTE BİTECEKLER

Bölgenin en önemli eserlerinden biri olan Kurşunlu Cami’nin yanmış olmasının Diyarbakır halkını derinden üzdüğünü ifade eden Evsen, tarihimizin ve kültürümüzün bu şekilde katledilmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi. Çatışmaların uzamasının insanların kendilerine olan güvenini kaybetmesine yol açtığını belirten Evsen, “Hiç kimse Diyarbakır’ın manevi değerlerini kültürel varlıklarını böylesi bir tahribata uğratma hakkına sahip değildir. Herkes aklını başına almak zorundadır. Bunu yapan ne olursa olsun tarih karşısında yargılanacaktır ve tarih onları kendi çöplüklerine atacaktır” dedi.

TAHAMMÜL SINIRI AŞILDI

Diyarbakır Mahalli İdareler Derneği Başkanı Ahmet Mikdat Güneş ise Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çatışmaların şiddetli bir şekilde devam ettiğini ifade etti. Bölgede ki vatandaşların çatışma ortamından artık çok rahatsız olduğunu söyleyen Güneş, esnafın dükkânlarını kapattığını insanların dışarı çıkamadığını belirtti. Şehir merkezinde yaşanan çatışma ortamına insanların tepkili olduğunu dile getiren Güneş, halkın artık tahammül edecek gücünün kalmadığını vurguladı. Kurşunlu Cami’ne yapılan saldırıya da tepki gösteren Güneş, bunun ahlaksızlık ve cinayet olduğunu söyledi. Bölgedeki insanların taleplerine ilişkin değerlendirmede bulunan Güneş, “Bölge halkı artık çok huzursuz. Evimizden dışarıya çıkamıyoruz. Şu an Diyarbakır’ın en işlek caddelerinden biri olan Yenişehir’de bomba seslerinin yankıları ardından konuşuyorum. Kamu güvenliği konusunda daha sıkı tedbirler alınmasını istiyoruz. Hükümetin ve siyasi partilerin yaşanan sıkıntıları sona erdirmesini bekliyoruz” dedi.

'NEDEN HENDEK KAZIYORSUNUZ' DİYEN ESNAFA SALDIRI

Bağlar ilçesinde ise teröristlerin hendek kazmasına karşı çıkan market sahibi, önce darbedildi daha sonra iş yerine taş ve sopalarla saldırı düzenlendi. Market sahibi PKK'nın yaptıklarından ilçe halkının rahatsız ve huzursuz olduğunu söyledi.

PKK’NIN DİNİ İMANI YOK

Eski AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ömer Vehbi Hatipoğlu, ise Fatihpaşa Camisi’nin PKK tarafından yakılmasını kınadığını ifade etti. “PKK, Kürtlerin, tarihi, manevi ve ahlaki bütün değerlerine son derece acımasızca ve açıkça savaş açtı” diyen Hatipoğlu, caminin yakılmasının en iyi değerlendirmesini Müslüman Kürtlerin yapacağını belirtti. Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayrakturar ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada “PKK, tamamen İslam’a karşı dış güçlerin kullandığı bir terör örgütüdür. PKK, Paralel Yapı ile birlikte hareket ederek, Türkiye’deki kalkınmanın, İslami gelişmenin önüne geçmek için her türlü kirli faaliyeti yapıyor. PKK camileri yakarak, Müslüman Kürtleri İslam’dan koparmak ve onları dönüştürmek istiyor. Artık Müslüman Kürt kardeşlerimiz bunu anlamaları gerekir. PKK’nın dini, imanı, ahlakı yoktur” dedi.

Kaynak : Milat