Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - ADANA Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, Irak'a Çukurova Bölgesi'nden yaş sebze ve meyve ihracatının, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün devam eden katliamları nedeniyle sıkıntıya girdiğini söyledi.
Çukurova kentleri için Irak pazarının çok önemli olduğunu belirten İncefikir, üreticinin son dönemde endişeli olduğunu belirtti. Bölgede üretilen bir çok ürünün paketlemeye dahi girmeden TIR'a yüklenerek Irak'a gönderildiğini belirten İncefikir, "Irak pazarı Türkiye için çok önemli. Bunun en önemli nedeni ise istediğimiz kalibre ve boyuttaki ürünleri gönderebiliyoruz. Yaklaşık 4 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Örneğin Avrupa'ya gitmeyen, Rusya'nın almadığı bazı ürünleri Irak'a üstelik paketlemeye dahi girmeden direk üreticiden, tarladan toplayıp TIR'a yükleyip gönderiyoruz" diye konuştu.
TIR şoförlerinin bir süre sonra Irak'a girmek istemeyeceklerini belirten Cahit İncefikir, Suriye'den sonra Irak'ın da sıkıntılı bir ülke haline geldiğini belirterek, şunları söyledi:
"Son dönemde IŞİD'in artan terörü nedeniyle Irak'a ürünlerimizi götüren TIR'ların gitme ihtimali her geçen gün zayıflıyor. İş hacminin zorlaştığı döneme giriyoruz. Bu da gerek yaş sebze meyve için gerek diğer sektörler için artık gidilmeyecek bir alan olmaya başladı. Bu durum gerek üreticiyi gerek ihracatçıyı çok zor durumda bırakacak gibi görünüyor. Gönderemediğimiz ürünler iç piyasaya kalacak. İç piyasa fiyatları iyice düşecek. Irak pazarını kaybetmemiz başta Çukurova kentlerine büyük zarar verebilir. Sadece 650 - 700 bin ton narenciye gönderiyoruz. Şu dönemde ise domates, patlıcan, biber, farklı meyveler Irak'a gönderiliyor. Her ürünün her cinsin her kalitenin gönderilebildiği bir pazar."

FOTOĞRAFLI