Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Oya Işık, isteyen herkesin protein değeri yüksek, yağ oranı düşük olan Spirulina yosunu yetiştirip tüketebileceğini, yatırım yapanların da para kazanabileceğini söyledi.
Spirulina yosununun yüksek ışık alan yerlerde daha hızlı yetiştiğini belirten Prof. Dr. Oya Işık, bu yüzden yetiştiricilik için Akdeniz Bölgesi'nin çok uygun olduğunu belirtti. Prof.Dr. Işık, "Spirulina yüzde 65-70 protein içerir. Yağ içeriği ise yüzde 5- 6'dır. Yüzde 15- 20 değerinde karbonhidrat vardır. Bunun yanında demir ve kalsiyumu çok zengindir. Süte eş değer kalsiyumu vardır" dedi.
Su ürünleri Fakültesi olarak Spirulina yosununun Akdeniz Bölgesi'nde yaygınlaşıp, ekonomik getirisi olması için uğraş verdiklerini belirten Prof.Dr. Işık şöyle konuştu:
"Biz Spirulinanın eğitimini bize başvuran herkese veriyoruz. İsteyenlere kurs açıyoruz. Pratik ve teorik olarak ders veriyoruz. Amacımız Akdeniz Bölgesi'nde Spirulina konusunda yatırımcılara ders vermek. Bu konuda yerli bir üreticimiz yok. Üretiminde masrafı fazla değil. Ancak kurutma, paketleme ve pazarlama konusu eksik. Eğitimini alan bir çok kursiyerimiz ürünü yetiştiriyor, ancak pazarlama konusunda sıkıntılar yaşıyorlar. Maliyet kurutma ve paketleme aşamasındadır. Bu konuda yatırım artarsa ve piyasada Türk malı Spirulina da artar. Spirulina, tüm dünyada pek çok ülkede üretiliyor, Türkiye'de de yabancı markalar adı altında satılıyor. Biz üretsek, Türk malı adı altında daha fazla satılır."
'SPİRULİNAYI SOĞUK İÇEÇEKLERLE, SALATAYLA TÜKETİN'
Spirulina yosunun evde çok kolay üretilebileceğini, tüketimi konusunda da özellikle çocuk ve yaşlılara önerdiklerini belirten Prof.Dr. Işık şöyle devam etti:
"Spirulina havuzda veya evinizdeki akvaryumda yetiştirilebilir. Işık olan her yerde yetişir. Aşılama yapıldıktan sonra yaklaşık 1 hafta içinde hasat yapabiliriz. Hasat ettikten sonra çeşme suyu ile yıkayıp, buzdolabında veya kurutarak saklanabilir. Özellikle soğuk tüketmeyi tercih ediyoruz. Soğuk içeceklerle, sütle veya salatalarla tüketiyoruz. Kalori değeri düşük, ancak proteini yüksektir. Demir ve kalsiyum açısından zengin olduğu için özellikle çocuk ve yaşlılara öneriyoruz. Yaşlılar özellikle Spirulina tercih edebilirler. Dengeli beslenmek isteyenler Spirulinayı kullanabilirler."

FOTOĞRAFLI