MERSİN'in merkez Akdeniz İlçesi'nde tarım işçileri naylon seradaki kavurucu sıcakta 35 TL yevmiye için ter döküyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelerek mevsimlik işçi olarak seralarda domates ve biber gibi ürünleri hasat eden işçiler, güneşte 40 dereceyi aşan sıcakta naylon seraya saat 07.00'de girip saat 16.00'da çıkıyor. Uzun süre kavurucu sıcakta naylon serada kaldıkları için zaman zaman baygınlık geçiren işçiler, sadece 1.5 saatlik yemek ve çay arasında sera dışına çıkabiliyor. Günlerinin büyük bölümünü serada ürün hasat ederek geçiren işçiler, 35 lira yevmiye alıyor. Aşırı sıcak altında çalışan 56 yaşındaki Fatma Ateş, yaz mevsiminde çalışmanın dayanılmaz olduğunu söyledi. Serada hissedilen sıcağın normal sıcaklık derecesinin çok üstünde olduğunu belirten Ateş, şöyle dedi;
"Üzeri naylonla kaplı seranın içi yanıyor. Sıcaktan bayılıyor, baş ağrısıyla boğuşuyoruz, burunlarımızdan kan geliyor. Sıcaktan dolayı hastalanıp hastaneye kaldırılanlar var. Çok sıcak. Sıcağın altında kimse çalışamıyor, dayanamıyor. Üstümüzden terler akıyor, çamaşırlarımız suya girmiş gibi ıslanıyor. Özellikle temmuz ve ağustos gibi aylarda katlanılmaz hale geliyor ama mecburuz."
Üreticiler, seradan kilosu 30 kuruşa alınan biberlerin, gönderildiği İstanbul'da vatandaşın sofrasına 5 TL'ye ulaştığını söyledi.

FOTOĞRAFLI