ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı ile Sütçü İmam Üniversitesi işbirliğiyle bu yıl 3'üncüsü Kahramanmaraş'ta düzenlenen Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu başladı.
Ziraat Fakültesi Konferans Salonu'nda başlayan sempozyuma; Odun Dışı Orman Ürünler ve Hizmetler Daire Başkanı Fuat Şanal, Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Fatih Karaaslan, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Bektaş, üniversitenin öğretim üyeleri ile yabancı konuklar ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan sempozyum öncesinde konuşan Daire Başkanı Fuat Şanal, sempozyumların ülke ekonomilerine katkı sağladığını söyledi. Şanal, ormanlarda yer alan sınırsız bilginin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu sempozyumdan sonra elde ettiğimiz bilgilerle uygulamaya dönüştürüp binlerce insana istihdam imkanı sağlıyoruz. Zaten ormanlar, odun dışında sınırsız derecede bilgiyi içerisinde barındıran bir eko sistemdir" dedi.
İşsizlik sorunun çözümü için üretilen bilgiyi uygulamaya dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Şanal, "Bugün ülkemizdeki sorunların başında işsizlik gelmektedir. İşsizliği çözmenin de temel yolu, özellikle bilgi çağında, bilgelik çağına girdiğimiz dönemde bilgiyi üretmek ve bu bilgiyi de uygulamaya dönüştürmektir. Siz bilgiyi üretemedikten sonra yol alma şansınız yok. Onun için ormanlarda bu konuda sınırsız derecede kendi içerisinde bilgi barındırmakta ve bunun uygulamasını bizden beklemektedir. Uygulamaya geçmek için de gerek üniversiteler, devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları hepsi bir araya gelmek zorundadır. İletişim çağında olmamıza rağmen iletişimsizliğin de doruk noktasındayız. Ancak bizleri bu tür sempozyumlar bir araya getirmektedir" diye konuştu.
90'lı yıllar sonrasında ülkelerin birinci önceliklerin ekonomi olduğuna değinen Şanal, şunları söyledi:
"Atalarımız dünyanın en güzel yerini bize bıraktılar. Ama burada kalmanın da bir bedeli var; güçlü olmaktır. 1990 yılına kadar ülkelerin birinci önceliği milli güvenlikti. Ama 1990 yılından sonra ülkelerin birinci önceliği ekonomi oldu. Dünyada ekonomi açısından ne kadar o kadar yeriniz sağlam olur. Baktığınızda en çok savaşlar Anadolu toprakları üzerinde yapılmıştır. Burada kalmak istiyorsak mutlaka güçlü olmak zorundayız."
3 gün sürecek sempozyuma 8 ülkedeki 35 üniversiteden 200 akademisyenin katılması bekleniyor.

MY(HK/AK) (FOTOĞRAFLI)