İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, doğru ısı yalıtım sistemleriyle Türkiye'de binalarda kullanılan enerjiden yüzde 50, sanayide yüzde 20 ve ulaşımda yüzde 15 tasarruf yapılabileceğini söyledi.
Türkiye enerji tüketiminin yüzde 31 oranında petrol, yüzde 29.3 oranında kömür, yüzde 31 oranında gaz ve yüzde 8.7'sinin yenilenebilir kaynaklardan karşılandığını aktaran Abdullah Bakır, tüketilen petrolün yüzde 92 ve gazın da yüzde 98'inin yurt dışından alındığını vurguladı. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğuna dikkat çeken Bakır, "Dünyanın ve ülkemizin enerji kaynakları sonsuz değildir. Enerjinin her alanda bilinçli kullanılması, ekonomi ve insan sağlığı kadar gelecek için önemli bir sorumluluktur. Enerji tasarrufu için ısı yalıtımı çok önemli ama bunu tam olarak yapamıyoruz" dedi.
'ÇEVRE İÇİN TASARRUF'
Doğru ısı yalıtım sistemleriyle binaların ömrünün uzatıldığını ve kullanıcılar için daha konforlu ortamlar yaratıldığını kaydeden İMO Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, şöyle devam etti:
"Ayrıca bina kullanım aşamasında yakıt ve soğutma giderlerinde büyük kazanım sağlamak mümkündür. Binaların ısıtılması amacıyla büyük oranda fosil yakıtlar kullanılır. Fosil yakıtların yakılması sonucu yanma ürünü olarak açığa çıkan gazlar, hava kirliliğine ve küresel ısınmaya neden olur. Isı yalıtımı uygulamaları ile konfor koşullarının oluşturulmasında kullanılan enerji miktarının azalması, küresel ısınma ve hava kirliliğinin artmasını önler. Yapılarda kurallara uygun şekilde gerçekleştirilen ısı yalıtımının bireyler ve ülkeler açısından pek çok yararı vardır. Bunların en önemlisi ısı yalıtımının enerji tasarrufuna olan katkısıdır. Enerji tasarrufu sağlamak için alınabilecek 3 önlem var. Bunlar, yüksek verimli cihazların kullanılması, otomasyon sistemleri ve ısı yalıtımı. Hesaplamalar, etkin bir ısı yalıtımı ile yapılarda ortalama yüzde 50 enerji tasarruf edilebileceğini ortaya koyuyor. Enerjinin etkin kullanımını sağlayacak ısı yalıtımı önlemleri, fosil yakıt tüketimini azaltarak, küresel ısınmaya yol açan sera gazı emisyonlarının azalmasında önemli bir rol oynayacaktır. Yanı sıra ısı yalıtımı, yaz aylarında soğutma için kullanılan ve ozon tabakasına zarar veren soğutucu gazlara duyulan ihtiyacı da azaltacaktır. Azalan enerji gereksinimi, elektrik ihtiyacını, dolayısıyla elektrik üretimini ve üretimde kullanılan fosil yakıt miktarını ve böylelikle de gaz salınımını azaltmış olacaktır."