Stratejistler Avrupa hisselerinin bu yılki performansına ilişkin beklentilerini indirerek beş yılın en karamsar görünümüne işaret etti.

En karamsar Fransızlar

Dokuz yılın en kötü bilanço döneminin yanı sıra, merkez bankalarına azalan güvenle beraber stratejistler Euro Stoxx 50 endeksinin 2016 yılı sonunda yalnızca yüzde 1 yükselmesini beklediklerini kaydetti. Sadece bir kaç ay önce beklenti yüzde 12'lik bir ralliydi. 

En karamsar tahmin ise Societe Generale'den geldi. Fransız bankanın stratejistleri tahminlerini yüzde 22 artıştan, yüzde 0,5 düşüşe indirerek en dramatik değişimi kaydetti.

'Temkinli olmak için önemli nedenler var'

Commerzbank ekonomisti Peter Dixon, "Bir hayli yavaş bir büyüme ortamındayız ve şirketler düşündükleri seviyelerde gelir elde edemediklerini fark ediyor. Temkinli olmak için önemli nedenler var. Yıl sonu seviyelerine dönmek uzun sürecektir" dedi.

Bankalara ilişkin endişelerin yanı sıra, Çin ekonomisinden gelen olumsuz sinyaller ve ABD faiz politikası Avrupa borsalarının yıla kötü bir başlangıç yapmasına sebep oldu. Düşüşün derinleşmesiyle 11 Şubat'ta 31 ayın en düşük seviyesini gören hisselerde son günlerde görülen toparlanmaya rağmen sadece enerji ve madencilik hisseleri yıllık kayıplarını silebildi. Endeksteki şirketlerin üçte ikisi hala yıl sonu seviyelerinden aşağıda.