ADANA Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, uzun süredir yağış düşmeyen kentte buğday üreticisinin zor günler geçirdiğini, rekoltede yüzde 30'luk düşüş beklediklerini söyledi.
Türkiye'nin 21 milyon tonluk buğday üretiminin 850 bin tonunu karşılayan Adana'da, en son yağmur 7 Aralık'ta metrekareye 3.2 kilogram olarak düştü. Yağmura bağlı olarak gelişen buğday, kuraklık nedeniyle birçok tarlada yeşermedi. Bazı tarlalarda ise buğday istenilen boya ulaşmadı. Üretici, bunun üzerine buğdayın yeşermesi ve istenilen boya ulaşması için vahşi sulama yapmaya başladı. Üreticiyi zor günlerin beklediğini belirten Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yağışsız geçen günlerin diğer tarım ürünlerine de etkisinin olacağını belirtti. Girmen, "Sektör olarak son yılların en kurak günlerini yaşadığımızı söyleyebiliriz. Yıllık yağış, ortalamaların çok altında seyrediyor. Bu olumsuzluklar tarım ürünlerine rekolte düşüklüğü olarak yansıyacak. Bu kuraklık nedeniyle Adana'da yıllık, 750- 800 bin ton olan buğday rekoltesinin en az yüzde 30 düşmesini bekliyoruz" dedi.
Bundan sonra yağış olsa bile rekolte kaybının devam edeceğini belirten Girmen şöyle devam etti:
"Her şeyden önce buğday sulanarak yetiştirilen ürün değildir. Üreticilerin bu dönemde sulayarak yetiştirmeye çalıştıkları farklı ürünlerdir. Buğday da yeterli yağış almayıp tohumun çimlenmesinden sonra ihtiyacı olan yağmurları alamayan yerlerde sulama yapılmaya çalışılıyor. Bu hem kaliteyi hem de rekolteyi istenilen seviyeye getirmeye yetmeyecektir. Bu saatten sonra yağacak yağmurunda buğdaya desteği olmayacaktır."
Adana Meteoroloji yetkilileri ise 29 Aralık'tan itibaren Adana, Mersin ve Hatay'ın yağışlı havanın etkisi altına gireceğini bildirdi.