Amerikalılar yeni 10 dolarlık banknotlarını belirliyorlar. Amerika Hazine Bakanı Jack Lew Cuma günü yaptığı açıklamada yoğun bir ilgiyle karşı karşıya kalındığı için 2016 yılına kadar 10 dolarlık banknotlarda kimin yer alacağını ifade etti. 



KADINLARIN OY HAKKI KAZANMASININ 100. YILINDA

Tarihi bir kadın figürünün yer alacak 10 dolarlık banknotlar 2020 yılında dolaşıma girecek. Bu tarih bir açıdan önemli. 2020 yılı Amerikalı kadınların oy hakkı kazanmasının 100. yıl dönümü. 

Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre yıl sonu kimin yer alacağı belirlenecek. Böylelikle Amerika'nın kadın figürü olan tek banknotu olacak.

MARTHA WASHINGTON YER ALMIŞTI

Amerika banknotlarında daha önceden 1891 ila 1896 tarihleri arasında Martha Washington yer almıştı.  Martha Washington firgürü 1 dolarlık sertifikalar üzerinde bulunuyordu. 

Lew, demokrasi temasıyla yeniden tasarlanacak 10 dolarlık banknotların üstünde kadın portresine yer verileceğini ve söz konusu banknotların Amerikan tarihini ve değerlerini onurlandırmak için bir araç olduğunu vurguladı. 

İLK HAZİNE BAKANININ FİRGÜRÜ BULUNUYOR

Amerika'da halen dolaşımda olan 10 dolarlık banknotların üzerinde ise 1929 yılından beri FED'in eski başkanı, Amerikalı ekonomist Ben Bernanke'in açıklamasına göre Amerikan tarihinin en iyi ve en ileri görüşlü ekonomik politikacılardan olan ilk Hazine Bakanı Alexander Hamilton'ın resmi bulunuyor. 

Söz konusu yeni 10 dolarlık banknotlar için bir de web sitesi oluşturuldu. Kampanyanın sitesine buradan 'www.thenew10.treasury.gov' ulaşabilirsiniz. Ayrıca kampanyayla ilgili Twitter'da #TheNew10 ile Amerika halkı fikirlerini paylaşabiliyor. 



EN GÜÇLÜ İSİM HARRIET TUBMAN

ABD kanunlarına göre, banknotlarda sadece hayatta olmayan kişilerin resimleri yer alabiliyor. Bu konuyu ilk gündeme getiren kadın aktivistler, daha önceki kampanyalarında 2020'den itibaren 20'lik banknotlarda ülke tarihinde önemli rol oynayan bir kadının kullanılmasını talep etmiş, bu ismi belirlemek için 15 adayın yer aldığı anket düzenlemişti.

Bir milyonu aşkın kişinin oy kullandığı ankette, ABD'de kölelik karşıtı hareketin simgesi olan Harriet Tubman 600 binin üstünde oy alarak birinci seçilmişti. Tubman'dan çok az bir farkla ikinci sıraya yerleşen isim ise ABD'nin 32'nci Başkanı Franklin Roosevelt'in eşi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun kurucu başkanı Eleanor Roosevelt olmuştu. Ayrıca listede Eleanor Roosevelt ve Rosa Parks da var. 

YÜZDE 90'I ERKEKLERDEN OLUŞUYOR

Dünyadaki 167 resmi para biriminde yer alan insan portrelerinin yüzde 90’ından fazlasını erkekler oluştururken, sadece 34 ülke banknotlarında kadın portrelerine yer veriyor.
 
Bu ülkeler içinde, kadın-erkek eşitliğinin önde gelen savunucularından ABD'nin olmaması ise dikkati çekiyor. Dünyanın en çok kullanılan para birimi olan ABD dolarlarında resmedilen 40'ı aşkın ismin arasında hiç kadın bulunmuyor. 

Buna karşılık, her banknotunun bir tarafında erkek, diğer tarafında kadın portresi bulunan Avustralya, para biriminde kadın-erkek eşitliğinin dünyadaki tek örneğini oluşturuyor.
 

Banknotlarında kadın temsili yüksek olan diğer ülkeler ise İsveç, İsviçre, Danimarka, İngiltere, Kanada, İzlanda, Yeni Zelanda, Filipinler, İsrail ve Norveç.