Murat KİBRİTOĞLU / ADANA, () - BİNGÖL'de sınıf öğretmenliği yaparken, 12 eylül askeri darbesi sonrası 1981'de görevden alınan ve 10 yıl sonra mesleğine dönebilen 58 yaşındaki Gülabi Köseoğlu, o döneme ait özlük haklarını almak için açtığı dava sonunda 5 yıl için hesabına 12 lira 55 kuruş yatırılınca şoke oldu. Geçen yıl emekli olan Köseoğlu, "Davadan 200 bin liraya yakın para beklerken, dalga geçer gibi 12 lira 55 kuruş para yatırmışlar. İtiraz ettim" dedi.
Adana'da yaşayan öğretmen Gülabi Köseoğlu, Bingöl'de sınıf öğretmenliği yaparken,  Türkiye Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB DER) üyesi olduğu gerekçesiyle Milli Güvenlik Konseyi (MGK) kararıyla görevden alındı. Öğretmenlik yapamadığı yıllarda kitap satarak geçimini sağlayan ve ikinci üniversiteyi okuyup, biyoloji öğretmeni olan Gülabi Köseoğlu, 10 yıl sonra görevine iade edildi.
5 YILLIK ÖZLÜK HAKKINI KAZANDI
Köseoğlu, görevden alındığı sürecin özlük haklarını talep etmek için 2011'de Ankara 12'nci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Yargılama sonunda mahkeme, Köseoğlu'na sıkıyönetim yılları hariç 5 yıllık özlük hakkının faiziyle ödenmesine karar verdi. Kararın tebliğ edildiği Milli Eğitim Bakanlığı, Köseoğlu'nun haklarını hesaplayarak, banka hesabına yatırdığını bildirdi.
12 LİRA 55 KURUŞU GÖRÜCE ŞOK OLDU
Geçen yıl emekli olan Köseoğlu, kontrol ettiği hesabına 12 lira 55 kuruş yatırıldığını görünce şok oldu. Parayı almayan Köseoğlu şunları söyledi:
"Bu kabul edilemez bir durum. Ben o dönemde bir günlük boykota katıldığım için görevimden alınıp, bir daha da iade edilmemiştim. O dönemde çok zorluk çektim. Sınava girip ikici kez üniversite bitirdim, biyoloji öğretmeni oldum. Davadan 200 bin liraya yakın para beklerken, dalga geçer gibi 12 lira 55 kuruş para yatırmışlar. İtiraz ettim, tekrar dava açmam gerektiği söylendi. Ancak hesaplamayı nasıl yapıldığı konusunda bilgi verilmedi. Ben sadece o dönemdeki özlük haklarımı istiyorum."

MK(OA/COŞ) (FOTOĞRAFLI)