GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, havaların soğumasıyla birlikte vatandaşları 'sessiz katil' olarak tanımlandırılan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı.
Havaların soğumasıyla birlikte artan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyarmak için çalışma başlatan Gaziantep İtfaiye Daire Başkanlığı, Şehit Üsteğmen Hakan Özcan Gençlik ve Kültür Merkezi'nde vatandaşlar ile bir araya gelerek soba zehirlenmelerine karşı seminer verdi. Kasım ayı ile birlikte soğuk ve rüzgarlı havalar başladığını, buna bağlı soba zehirlenme vakalarının da yaşanma riskinin artacağını belirten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Hasan Kömürcü, baca temizliğinin hayati önemini anlattı. Karbonmonoksite karşı verecekleri eğitimlerin süreceğini anlatan Kömürcü, "Kasım ayı ile birlikte soğuk ve rüzgarlı havalar başladı ve herkes evlerine sobaları kurmaya başladı. Havaların soğumasıyla birlikte karbonmonoksit zehirlenmeleri artmaktadır. Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda baca temizliği yapılmayan evlerde ölümler yaşanmaktadır. Burada verilecek eğitimlerle sizlerde kendi ailelerinizi bilgilendirirseniz soba zehirlenmelerinin önüne geçeriz. Eğitim faaliyetlerimizi yıl boyu sürdüreceğiz" dedi.
Her evde bir sessiz katilin olduğunu ifade eden İtfaiye Eğitim ve Denetim Şube Müdürü Mustafa Koldar ise, "Hepimizin evinde sessiz bir katil var. İnsanı uykuda yakalayarak öldürüyor. Soba zehirlenmelerinden ötürü aileler yok oluyor. Gece tatlı bir uykuya dalıyoruz, sabah uyanamıyoruz. Soba sadece zehirlemiyor, yangında çıkarabiliyor. Bu sessiz katile dur demeliyiz. Bacalarımızı yılda en az 2, soba borularımızı da ayda en az bir kez temizlemeliyiz" diye konuştu.
Gaziantep merkezde yılda 750 ev yangına müdahale ettiklerini belirten Koldar, yangınların çoğunun sobadan kaynaklandığını kaydetti. Seminerin ardından soba zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemleri içeren broşürler dağıtıldı.