Türkiye’nin Rus uçağını düşürdüğü 24 Kasım’dan beri tek bir Türk Hava Kuvvetleri uçağı Suriye hava sahasına geçmedi. Silahlı Kuvvetler’e ikinci bir siyasi direktif gelinceye dek geçilmemesi emri de verildi

Rusya’nın S400 füzelerini Suriye’ye konuşlandırması, bombardıman uçaklarını havadan havaya taarruz kapasitesine sahip uçaklarla takviye etmesi, Rusya yönetiminin ‘Gerekli tedbiri alırız’ açıklamaları, Türkiye’yi mevcut krizi derinleştirecek, hatta çatışma ortamı yaratacak gelişmelerden endişelendirdi.

Ankara’nın tansiyonu düşürme amaçlı olarak izlediği politika çerçevesinde, böyle bir gelişme yaşanmasın diye ‘Suriye’de uçmama’ kararı aldığı da öğrenildi. 

Güvenlik kaynakları, Rus uçağının düşürüldüğü 24 Kasım gününden beri, Türk jetlerinin Suriye hava sahasında tek bir operasyona katılmadığına dikkat çektiler.

Edinilen bilgiye göre, hükümet de TSK’ya ikinci bir siyasi direktife kadar Suriye hava sahasını kullanmama emri verdi. Sözkonusu emrin, siyasi otorite tarafından kaldırılacağına dikkat çeken askeri yetkililer, hükümetten ‘uçun’ direktifinin beklendiğine işaret ettiler.

Türkiye cephesinde bu yaşanırken, sorun, ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon mensubu diğer ülkelerin operasyonlarını da etkiledi. ABD’nin 24 Kasım’dan beri İncirlik merkezli Suriye uçuşlarını 10’da 1’e düşürdüğü, Almanların ve Fransızların İncirlik’te konuşlanma planlarını ağırdan aldığı bildirildi.

ABD yönetimi ile Rusya arasında yeni bir kanal açıldığı ve IŞİD’e karşı hava operasyonlarının normal rutinine dönmesi için koordinasyon modelleri üzerinde pazarlık yapıldığı öğrenildi.