Tarihi Boşanma! Ve İngiltere 'AB'den Çıkma' Kararı Aldı
Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda seçmenlerin oy kullanma işlemi tamamlandı.BBC, Birleşik Krallık'ın 16 milyon 784 bin oyla 'AB'den ayrılma' sonucunu garantilediğini duyurdu.
"TARİHİ BOŞANMA"
İngiliz basını, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmaktan yana oy kullandığını tahmin ettiğini duyururken, "Britanya tarihi boşanma yönünde oy kullandı" şeklinde yorumda bulundu.

Reuters da "Referandumda "ABye hayır" sonucu çıkması kesinleşti" dedi.
Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda seçmenler ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar verdi.
33 MİLYON SEÇMEN SANDIK BAŞINA GİTTİ

Birleşik Krallık'ın AB'den çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda, şu ana kadar yapılan sayımlara göre yaklaşık 33 milyon seçmen toplam 382 seçim bölgesinde sandık başına gitti.
"AB'DEN ÇIKALIM" DİYENLER YÜZDE 52

AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı. Tercihini birlikte kalmaktan yana kullanan 15 milyon 812 bin seçmenin oy oranı ise yüzde 48'de kaldı. İki taraf arasında 1 milyondan fazla oy farkı oluşurken, kalan 5 seçim bölgesindeki oylar referandumun sonucunu değiştirmeyecek.
Açıklanan ilk sonuçlarda ise AB'de kalma yönünde oy kullanan seçmenlerin oranının az farkla önde olduğu belirtilmişti. Sonuçların bir anda değişmesi şaşkınlık yarattı.

Tarihi referandumda İngiltere ve Galler'de birlikten ayrılmayı isteyen, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise AB'de kalmak isteyen seçmenlerin tercihi öne çıktı.
BİRLİKTEN AYRILAN İLK ÜLKE OLACAK
Birleşik Krallık AB tarihinde birlikten ilk ayrılan ülke olacak.
STERLİN DİBİ GÖRDÜ

İngiltere'nin AB'den çıkması yönündeki oyların önde gitmesi nedeniyle İngiliz sterlini değer kaybetmeye devam etti ve 1985 yılından bu yana dolar karşısında en düşük seviyesine indi. İlk sandıkların açılmasının ardından birlikten ayrılma oyları öne geçince sterlin-dolar paritesi 1.43'e gerilemişti.

Birleşik Krallık genelinde belirlenen 382 bölgede başlayan sayım işleminin ardından referandumun resmi sonucu Manchester kentindeki belediye binasında açıklanacak.
İSTİFA ÇAĞRISI

AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen ve birlikten ayrılık yönünde kampanya yürütenBirleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage, oy sayımları devam ederken bir açıklama yaparak, referandumdan ayrılık kararı çıkması halinde İngiltereBaşbakanı David Cameron'ın istifa etmesi gerektiğini savundu.
Birleşik Krallık genelinde belirlenen 382 bölgede başlayan sayım işleminin ardından referandumun resmi sonucu Manchester kentindeki belediye binasında açıklanacak.
CAMERON'DAN OY VERENLERE TEŞEKKÜR
AB üyeliğinin devamı yönündeki kampanyanın başını çeken İngiltere Başbakanı David Cameron ise resmi Twitter adresinden, "Britanya'nın daha güçlü, daha güvenli veAvrupa'da daha iyi olması için oy veren herkese teşekkür ediyorum" diye yazdı.
AYRILMA SONRASI OPSİYONLAR
İzlanda ve Norveç modeli: Bunlardan ilki ve en sık dile getirileni İngiltere'nin İzlanda veNorveç'in de yer aldığı Avrupa Ekonomik Alanı'na dahil olması. İngiltere, ortak pazara erişim sağlayacak, ancak AB kararlarına ortak olamayacak.
İsviçre modeli: Yüzlerce anlaşmaya dayanan İsviçre modeli de bir başka model ancak bu anlaşmanın İsviçre'yi bile tatmin etmediği düşünüldüğünde İngiltere için bir opsiyon olabileceğini düşünmek zor. AB'yle Serbest Ticaret Anlaşması ya da Türkiye ile ABarasındaki Gümrük Birliği benzeri bir anlaşma imzalamak da öteki seçenekler arasında.