ÜLKELERİNDEKİ iç karışıklıklardan kaçarak Şanlıurfa ve ilçelerine sığınan 129 bin 602 Suriyeli mülteciye AFAD tarafından biyometrik parmak izi tabanlı cipli kimlik kart verilmeye başlandı. Kart dağıtımına katılan Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, "Suriyelilere kesinlikle nüfus cüzdanı vermiyoruz. Bildiğiniz gibi kentimizde 130 bin civarında Suriyeli misafirimiz bulunmaktadır. Bunları kayıt altına almazsak, illerde çeşitli sakıncaları doğacaktır" dedi.
Afet ve Acil Müdahale Durum Yönetimi İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Suriyeli Misafirler Koordinasyonu Merkezi’nde Suriyeli vatandaşların kayıt altına alınması için biyometrik cipli kart dağıtımına başlandı. Dağıtıma Şanlıurfa Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, AFAD Müdürü Mahmut Sönmez ile kurum amirleri katıldı. Kişisel bilgiler ve parmak izinin bulunduğu cipli kimlik kartları almaya gelen Suriyeliler, Türkçe ve Arapça bilen personel tarafından koordinasyon merkezinde önce dijital ortamda fotoğrafı çekilip, sonra parmak izi alınarak, 3 dakika süren bir işlemin ardından cipli kartlarına sahip oldu.
Suriye’deki iç karışıklıklardan dolayı yoğun bir şekilde Şanlıurfa’nın göç aldığını belirten Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, kart dağıtımıyla ilgili olarak şunları kaydetti:
"Şanlıurfa'ya bugüne kadar 130 civarında Suriyeli geldi. Bunların 65 bini Akçakale, Ceylanpınar ve Harran’da bulunan kamplarda barınıyor. Yine geriye kalan 65 bini ise kendi imkanlarıyla Şanlıurfa ve ilçelerinde kalıyor. AFAD Başkanlığı tarafından açılan bu merkezde Suriyelilere tanıtım ve kimlik kartını veriyoruz. Bizler burada kesinlikle nüfus cüzdanı vermiyoruz. Bildiğiniz gibi kentimizde 130 bin civarında Suriyeli misafirimiz bulunmaktadır. Bunları kayıt altına almazsak, ileride çeşitli sakıncaları doğacaktır. Biz onları hızlı bir şekilde kayıt altına almak istiyoruz. Hem güvenlik açısından, bir sakınca doğmasın, hem de onlara ulaşacak hizmetlerin en etkin bir şekilde yapılması için bu cipli kartların dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Şanlıurfa halkından bir isteğimiz var kimliksiz olan Suriyelilerin buraya yönlendirilmesini istiyoruz. Şu ana kadar bu merkezimizde 65 bin civarında kart dağıtımını gerçekleştirdik. Günlük ortalama 600 ile bin arasında kart dağıtımı bu merkezde yapılmaktadır."
SURİYELİ ÇOCUKLARI GOFRET VE DİŞ MACUNU DAĞITTI
Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, cipli kart dağıtımının ardından Sırrın Mahallesi’nde Şanlıurfa Valiliğince kurulan Suriyeli Misafirler Bilgi ve Eğitim Merkezi’nde incelemede bulundu. 170 ilköğretim öğrencisinin eğitim gördüğü sınıfları dolaşan Yüzer, öğretmenlerden okulda verilen eğitim hakkında bilgi aldıktan sonra öğrencilere çikolatalı gofret ile diş macunu dağıtımını yaptı.