Suriye'nin Türkiye ile sınırında IŞİD'in kontrol altında tuttuğu 98 kilometrelik Azez-Cerablus Hattı'nda yer alan Menbiç kentine yönelik Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) operasyonu sürüyor. Kent merkezine güneyden 2 km yaklaştığı bildirilen ABD desteğindeki SDG güçlerinin buradaki IŞİD unsurlarına yönelik baskısı arttı. Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SİHG) göre dün sabah itibariyle kentten binlerce sivil kaçtı. PKK ile bağlantısından ötürü Türkiye'nin terör örgütü kabul ettiği PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin en büyük bileşeni olduğu SDG, Gözlemevi'ne göre Fırat Nehri'nin batısında yer alan Menbiç kent merkezine üç koldan ilerliyor. Fransız AFP'nin haberine göre SDG'liler Menbiç'in merkezine güneyden 2 km, doğudan 7 km, kuzeyden ise 5 km. Kent merkezinin batısında ise SDG güçleri henüz yok.

'KAÇIŞA İZİN VERDİLER'

Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, "IŞİD, sivillerin kentin batı yönünden kaçmasına izin verdi. Oysa öncesinde sivillerin ayrılmasına izin vermiyorlardı" dedi. Abdülrahman, IŞİD'in silahlı unsurlarının ise mevzilerde konuşlandığını ifade etti. Siviller kaçış için Halep kara yolunu kullanıyor. Suriye'deki iç savaştan önce nüfusu 120 bin olan Menbiç'e yönelik operasyon 31 Mayıs'ta başlamıştı. ABD öncülüğündeki koalisyon ve SDG bu operasyon ile yabancı savaşçıların Suriye'ye akışının kesilmesi hedefleniyor. Hafta başında SDG, kentin önce Rakkasonra da kuzeydeki Cerablus şehirleriyle olan bağlantısını kesmişti.

Suriye'de IŞİD'e yönelik ikinci operasyonda ise örgütün bu ülkede ana üssü olan Rakka kenti hedef alınıyor. Kuzeyden SDG, güneybatıdan rejim güçlerinin baskısı sürüyor. Washington ile Moskova arasında bir koordinasyonun olup olmadığı merak konusu. İki taraf rutin olarak günde iki kez irtibatın söz konusu olduğunu belirtmekle birlikte detay vermiyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Basın Sözcüsü Peter Cook önceki gün, "Karada doğrudan koordinasyon açısından, böyle bir şey olmuyor" diye konuşmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sözcüsü Dimitri Peskov da, "ABD ile günlük olarak bilgi değiş tokuşu yapıyoruz. Günde iki kez. Tüm söyleyebileceğim bu" demişti.

TÜRK İSTİHBARATININ MENBİÇ RAPORU

TÜRK istihbarat birimleri, koalisyon güçlerinin desteğiyle Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Menbiç'e ilerleyişiyle ilgili ayrıntılı bir rapor hazırladı. Türkiye'nin yerel ve özel istihbarat kaynakları üzerinden elde ettiği bilgiye göre, 30 Mayıs'ta başlayan harekatta şimdiye kadar 182 IŞİD'li öldürüldü. Raporda, SDG'nin Türkiye'nin hassasiyetleri de dikkate alınarak çoğunluğu Arap güçlerinden oluşturulan bir kuvvet olma özelliği taşıdığı belirtildi. Raporda, operasyonun kuzeydeki cephenin Karakozak Köprüsü, güneydeki cephenin ise Teşrin Barajı bölgeleri boyunca olduğu belirtildi. Buna göre, kuzeydeki harekatı 1.900'ü Arap, 250'si YPG'li olmak üzere 2.150 kişilik kuvvet; güneydeki harekatı ise 850'si Arap, 150'si YPG'li olmak üzere bin kişilik kuvvet yürütüyor.

FELLUCE'DE İŞKENCE

IŞİD'e üçüncü büyük operasyon Irak'ta örgütün elinde tuttuğu Felluce'ye yönelik Irak ordusu ve Şii milislerinin 22 Mayıs'ta başlattığı saldırı. Özellikle IŞİD ve Irakgüçleri insan haklarını ihlal etmekle suçlanıyor. IŞİD'in Fırat Nehri üzerinde kenti terk etmeye çalışanlara ateş açtığı iddia edilirken, özellikle Şii milislerin Sünni sivillere işkence ettiği öne sürülüyor. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad al Hussein yaptığı açıklamada, "Görgü tanıkları Irak güvenlik güçlerini desteklemede silahlı grupların nasıl operasyon yürüttüğünü anlattı. 'Güvenlik taraması' için erkeklerin gözaltına alınma şekli bazı vakalarda görünüşe göre zorla itiraf elde edilmesi için fiziksel şiddet ve diğer türlü istismarlara dönüşüyor" dedi. BM'den yapılan açıklamada bazı infaz iddialarına da yer verildi.