Alman Büyükelçi Haber gelinen noktayı “Biz de bir atasözü vardır; Türk gibi başlanır Alman gibi bitirilir. Ama burada tersi oldu. Alman gibi başlandı, Türk gibi bitirildi” sözleriyle değerlendirdi. Haber, Türkiye’deki terör tanımının çok geniş olduğunu belirtirken, “Beklentimiz terörle ilgili ortak anlayışın oluşturulmasıdır” dedi.

Haber, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB konusundaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine “Biz bireylerle değil, devletlerle anlaşma yaparız” diye konuştu. 

AB, Türkiye’nin bu konuda adım atmayacağını bildirmesine rağmen vize muafiyetinin sağlanmasına karşılık Türkiye’nin yerine getirmesini istediği 72 kriter arasında yer alan “terör tanımının değiştirilmesi” konusunda ısrarcı.

Tartışmalar devam ederken AB’nin Ankara Delegasyon Başkanı Haber, medya kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Yaşanan süreç ve AB’nin beklentileriyle ilgili konuşan Haber, özetle şu değerlendirmeleri yaptı: 

GERİ KABUL ANLAŞMASI: 2013’te zaten yol haritası benimsenmişti. Geri kabul anlaşması o noktada imzalanmıştı. Yürürlüğe girmemişti ama imzalanmıştı. Buradaki amaç, Türkiye ile AB’nin göç politikalarının uyumlaştırılmasıdır. Gümrük Birliği’nde olduğu gibi vizeyle ilgili yapılan bir anlaşma Türkiye ile uzun süredir yürüttüğü vizyoner bir politikanın sonucunda ortaya çıktı. 



DEĞİŞME-YEN YOL HARİTASI: AB ile Türkiye, konunun iki farklı yönüne birbirine farklı ama birbirini tamamlayan 2 noktasına vurgu yapıyor. Türkiye’nin vurgusu, vize serbestisinin gündeme gireceği süre. Bizim vurgumuz ise vize serbestisi sağlanması için hangi kriterlerin karşılanması gerektiği. Bu yol haritasında belirtilmişti. 2013’ten itibaren ortaya konulan bu kriterlerde hiçbir değişiklik olmadı. 

 ATASÖZÜ TERSE DÖNDÜ: Süreç, 2013’te başladı. 2013’te başlamasına rağmen açıkçası biz bunun tamamlayamadık. Son dönemde bir sıkıntı meydana geldi. Bir atasözümüz var. ‘Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek’, ama burada tam tersi oldu. ‘Alman gibi başlandı, Türk gibi bitiriliyor’.

TERÖR TANIMI ÇOK GENİŞ: Türkiye’de terör nedeniyle hakkında soruşturma açılan bir kişi, bu eylemlerle AB’de ifade özgürlüğü kapsamına giriyor olabilir. Böyle bir şey olursa bu kişi vize serbestisi ile birlikte Avrupa’ya iltica talep edecektir. Muhtemelen ilticayı alacaktır. Bu durum, üye devletlerin kafasını meşgul eden bir durum. Bu nedenle bu konuda uyumlaştırma yapılması ihtiyacı söz konusuydu. Burada temel durum, terörün ne olduğu konusunda üzerinde mutabakata varılmış uluslararası seviyede bir şey yok. 

'PKK halen bizim için terör listesindedir’

Güneydoğu’da yaşananlarla ilgili, PKK halen bizim için terör listesindedir. Terör örgütü olarak tanımlanması noktasında Türkiye ile AB arasında işbirliği vardır. Bununla ilgili iyileştirmeler olabilir ama genel olarak işbirliği sürüyor. 

PKK terör örgütü olarak listede. Durum böyleyken bu olay nasıl meydana geldi? Bir sorun var, biz de bilmiyoruz açıkçası. Ama o çadırın kurulması bizzat kendi başına terör eylemi değildir. Bu noktada mevzuatın nasıl uygulandığı konusuna geliyoruz