Fırat Kalkanı Harekatı'yla Özgürleşen Cerablus'tan Çarpıcı Fotoğraflar Geldi


Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Halep iline bağlı Cerabluskenti 2012 yılında önce rejim güçlerinden ÖSO'ya, ardından İslami Cephe'ye son olarak da 2014 yılının ilk günlerinde IŞİD'in eline geçti. Yaklaşık 2.5 yıl IŞİD kontrolünde olanCerablus, son süreçte Karkamış'a atılan havan mermilerinin ardından gözlerin çevrildiği sınır kenti oldu.

400 KİLOMETREKARE ALANDA KONTROL SAĞLANDI
Türkiye'de sınır güvenliğini tehdit eden IŞİD'in Cerablus'tan temizlenmesi için 24 Ağustos günü saat 04.00'te Türk silahlı Kuvvetleri 'Fırat Kalkanı' harekatını başlattı. Karadan ve havadan yürütülen harekatta desteklenen ÖSO güçleri aynı akşam Cerablus'un kontrolünü ele geçirdi. ÖSO güçleri batıda IŞİD'in, güney ve doğu bölgesinde ise PYDdenetimindeki çok sayıda köyün denetimini ele geçirdi ve bir haftalık süreçte 400 kilometrekare alanın kontrolünü sağladı. Cerablus'tan bugün çok çarpıcı fotoğraflar geldi.

ÇOCUKLAR OYUN OYNAMAYA BAŞLADI
IŞİD denetimindeyken sivillerin neredeyse hiç olmadığı Cerablus, kentin ÖSO Güçlerinin eline geçmesiyle yeniden canlanmaya başladı. IŞİD'in gelişinin ardından ilçeden ayrılan çok sayıda sivil, Cerablus'ta güvenliğin sağlanmasının ardından evlerine dönmeye başladı. Kimi yıllar, kimi ise aylar sonra dönen kadınlar evlerini temizlerken, küçük çocuklar da sokaklarda oyun oynamaya başladı.

IŞİD KADINLARI ÇARŞAF GİYMEYE ZORLADI
Evlerine dönen kadınlar, IŞİD'in Cerablus'tan çıkmış olmasının en büyük sevinçleri olduğunu ifade etti. Küçük bir kız çocuğu ise IŞİD'in olduğu dönemde çocuklar dahil herkesi çarşaf giymeye zorladığını ve ÖSO'nun gelmesiyle özgürleştiklerini söyledi.

İLAÇ ACİL İHTİYAÇ
Cerablus merkezindeki evlerine dönen siviller, en büyük ihtiyacın altyapısı çöktüğü için enerji ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu söyledi. Elektrik sıkıntısının giderilmesi ile rahatlayacaklarını anlatan Cerablus halkı, bir diğer acil ihtiyaçlarının ise ilaç olduğunu vurguladı.

ÖSO 3 AYRI NOKTADA KONTROL NOKTASI OLUŞTURDU
Harekatın 8'inci gününde görüntülenen Cerablus'un girişinden itibaren ilçe merkezine ulaşan noktada ÖSO güçlerinin 3 ayrı bölgede kontrol noktası oluşturması dikkati çekti. Nöbetçiler, kum yığınlarıyla oluşturulan set ya da yine kum torbalarının konularak yapılan kulübelerden ilçeye gelen araçları takip ediyor. Kontrol noktasında da silahlı kişilerin tüm araçları didik didik arayıp, içinde bulunanları kimlik kontrolünden geçiriyor.

ÖSO ASKERLERİ YAYA OLARAK SOKAKLARDA GEZİYOR
ÖSO güçleri, halen ilçedeki birçok binada olası tuzaklanmış patlayıcıların tespit ve imhasına yönelik çalışmasını sürdürüyor.Çok sayıda ÖSO askeri de ele geçirilen ve kontrolü ile temiz olduğunu belirlediği resmi kurumları karargah ve karakol olarak kullanıyor. ÖSO askerleri, ilçe merkezinde de üzerinde ağır silahlar bulunan kamyonet ve pikaplar ile devriye gezerken, yine çok sayıda silahlı ÖSO askeri yaya olarak sokaklarda devriye geziyor.