Avrupa Birliği'nin en büyük üç ekonomisi olan Almanya, Fransa ve İtalya'nın liderleri, İngiltere'nin birlikten ayrılma kararının etkilerini görüşmek üzere bir araya geldi. Liderlerin gündeminde mülteci sorunu da yer alırken, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Türkiye ile işbirliği olmadan insan kaçakçılarına karşı mücadeleyi kazanamayacaklarını söyledi.
  • İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, birleşik Avrupa hayalinin doğduğu İtalya'nın Ventotene Adası'nda buluştu. Üç lider öncelikle, AB'nin fikir babalarından Altiero Spinelli'nin buradaki mezarını ziyaret etti

Faşist hükümet tarafından Ventotene'de hapis tutulan Altiero Spinelli ve arkadaşı Ernesto Rossi, Temmuz 1941'de gizlice Özgür ve Birleşik Avrupa Manifestosunu kaleme almıştı.
İtalyan basınının, “Yeni Avrupa Denemesi" başlıklarıyla gördüğü üçlü zirve, İtalya'nın daveti üzerine, Slovakya'nın başkenti Bratislava'da 16 Eylül'de bloğun İngilteresiz geleceğinin görüşüleceği liderler zirvesine hazırlık kapsamında yapıldı.
ANSA haber ajansı liderlerin gündeminde, güvenlik, savunma, büyüme ve yatırımlar ile Türkiye-AB ilişkileri, mülteci sorunu, terörizm, Libyave Suriye meseleleri olduğunu aktardı.
RENZI: “BREXIT İLE AB BİTMEDİ"
Renzi, Merkel ve Hollande, sembolik bir başka hareket olarak, AB'nin Akdeniz'deki insan kaçakçılığını önlemek için başlattığı “Sophia" adlı operasyonun amiral gemisi; İtalyan Donanması'na ait Guiseppe Garibaldi'de bir basın toplantısı düzenledi.
Renzi, birçoklarının, İngiltere'nin çıkışıyla (Brexit) AB'nin biteceğini düşündüğünü söyleyerek, “Bu böyle değil. Şimdi geleceği yazmak arzusundayız" dedi. 
Mülteci sorununa değinen Renzi, yılın başından beri İtalya'ya deniz yoluyla 102 bin kişinin ulaştığı bilgisini paylaşarak, “Angela ve François ile AB olarak göçmenlerin yola çıkmasını engellemek ve gerçekten ihtiyacı olanlara yardım etmek için daha fazlasının yapılabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu. Denizde ölme riskini göze alanları kurtarmanın zorunlulukları olduğunu dile getiren Renzi, bunun medeniyet demek olduğunu da söyledi.
MÜLTECİ SORUNUNDA TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ
Angela Merkel ise, Türkiye ve AB arasında sığınmacılara ilişkin yapılan anlaşmaya değinerek, “Türkiye ile işbirliği doğrudur. Aksi halde insan kaçakçılarına karşı mücadeleyi kazanamayız" dedi.
Ödevlerinin, daha güvenli, ilkelerini koruyan, kucaklayıcı bir Avrupa'yı garanti etmek olduğunu dile getiren Merkel, İtalya'yada olduğu gibi, çok sayıda mültecinin Avrupa'ya gelmesi karşısında, sınırları koruma mekanizmasını daha da iyileştirmeleri gerektiğini söyledi. 
HOLLANDE: “BELİRSİZLİKLERİ ORTADAN KALDIRMALIYIZ"
François Hollande ise, önceliklerinin AB sınırlarının savunmasının güçlendirilmesi olduğunu, istihbarat paylaşımının daha iyi yapılması gerektiğini savunarak, hayatını riske atarak göç edenleri ise kabul etmeleri gerektiğini belirtti.
Hollande, Brexit'le ilgili ise, “İkinci çeyrek büyüme rakamlarının da gösterdiği gibi, Brexit bir belirsizlik yarattı" diyerek, belirsizlikleri ortadan kaldırmaları gerektiğini, Brexit sonrası Avrupa'yı yukarıya doğru itmek için burada toplandıklarını söyledi. 
3 lider daha sonra gündemlerindeki konuları görüşmek üzere, akşam yemeğini de Giuseppe Garibaldi gemisinde yedi.
Ev sahibi Başbakan Renzi, birliğin kurucularından olan Hollanda'nın da üyelikten çıkma konusunda bir referanduma gitme ihtimali kaygılarının gölgesinde gerçekleşen buluşma öncesi yaptığı açıklamada, “Merkel ve Hollande, Avrupa'nın aşağıdan yukarı doğru nasıl yeniden şekillendirileceğini görüşmeye gelecek. Buna ciddi olarak ihtiyaç var" demişti.