BRÜKSEL'de Mersin Girişimci İşadamları Derneği (GİAD) üyelerini kabul eden Avrupa Birliği (AB) Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Jean Christophe Filori, Türkiye'nin AB'ye asıl üyelik görüşmelerinin tarihinin 2005 olduğunu söyledi. Filori, "Bu konuda 3 ana engel var. Birincisi; Türkiye'nin kendisidir. Demokratik reformlarla ilgili yeterince hızlı gitmiyor. İkincisi; AB'nin içinde olan bizleriz. Avrupa halkı bu kadar değişik kategorideki insanlar topluluğuna alışık değil. Türkiye'nin bir imaj problemi var. Üçüncü büyük engel de Kıbrıs sorunu" dedi.
GİAD üyeleri, 15-18 Mayıs tarihlerinde yaptıkları Avrupa programı kapsamında ziyaret ettikleri Brüksel'de yoğun görüşmeler yaparak kentin ticari, ekonomik ve kültürel tanıtımını yaptı. Mersinli heyet, Avrupa Parlamento binasında Türkiye'nin AB üyeliği ve Türk vatandaşlarına uygulanan ve özellikle iş adamları için eziyete dönüşen vize konusunda da görüş alış verişinde ve temaslarda bulundu.
GİAD üyelerinin Brüksel'deki ilk ziyareti, Türkiye AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel'e oldu. Başkan Gürsoy, Mersin'i tanıtmak ve yatırımcıları kente çekmek istediklerini söyledi. Dernek üyesi Kasım Tanrıöver ise, Mersin'in en önemli artısının limanı olduğuna vurgu yaparak, Mersin'in Türkiye'nin doğusunun dışa açılan kapısı olduğunu, 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde de bunun en az yarısını taşımayı hedeflediklerini söyledi. Büyükelçi Selim Yenel ise, şunları söyledi:
"Türkiye'yi Avrupa'da, sadece Belçika'da değil birçok yerde az, eksik, yanlış tanıyorlar. Tanıdıkları yerler; İstanbul, Antalya, biraz da Bodrum. Mersin'i bilen az. O bakımdan sizin yapacağınız bu faaliyet çok önemli. Mersin'in gücünü biliyorum. Türkiye-AB ilişkilerinde son durumu özetlemek gerekirse, ilişkilerimiz 50 yılı aştı. 35 fasıl var, o fasılları teker, teker aşmaya çalışıyoruz. Bunu tıkayan bazı siyasi engeller var. Bizim ana hedefimiz tabi ki AB üyeliği. Bu yıl Kıbrıs konusunda çok yoğun faaliyetler var, görüşmeler başladı. Vize konusunda ise, amacımız tüm vatandaşlarımız için vizenin kaldırılmasıdır."
"VİZE, İŞ ADAMLARININ EN BÜYÜK PROBLEMİ"
GİAD'ın Brüksel'deki ikinci durağı AB Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Jean Christophe Filori oldu. Jean Christophe Filori,e GİAD üyelerinin gündeme getirdiği konuların, kendileri açısından da son derece önemli konular olduğunu söyledi. Vize konusunda geçtiğimiz aralık ayında çok önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Filori şunları söyledi:
"Schengen Bölgesine bütün Türk vatandaşları için vizesiz geçiş sağlanacağına biz de inandık. Bu diyalog ilk kez AB ile Türkiye arasında başlamış oldu. Türk parlamentosu tarafından geri kabul anlaşmasının onaylanması gerekiyor. Bu bütün ülkeler için izlenen bir yol. Ne kadar çabuk olursa o kadar hızlı olacaktır. Burada ülke dış sınırlarının iyi yönetimi konusu çok önemlidir. Siz kendi coğrafyanızın kurbanısınız. Sınırlarınızı jandarma, gümrük, polis, asker birlikte kontrol ediyor ve bunlar arasında hiçbir iş birliği yok. Sizin etkili bir sınır güvenliği yapmanız gerekiyor. Türkiye dışından gelen yasal olmayan göçmenlerin geçişi bu konuda çok önemlidir. Bunlar sizin üzerinizden AB'ye girmeye çalışıyorlar. Serbest ticaret anlaşmasında sorun var. Üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmasını sonuçlandırdığımız zaman, bu ülkeler AB'ye ürün yollayabiliyor. Türkiye ve AB 'Gümrük Birliği' içerisinde olduğu için bu ürünler Türkiye'ye de girebiliyor. Ama Türkiye'nin ürünleri giremiyor. Biz serbest ticaret anlaşması yaptığımız ülkeleri, Türkiye ile de serbest ticaret anlaşması yapması konusu da zorluyoruz."
"DEMOKRATİK REFORMLAR YETERİNCE HIZLI GİTMİYOR"
Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili de açıklamalarda bulunan Filori, 50 yıl önce sadece işbirliği anlaşması yapıldığını hatırlatarak şu görüşlere yer verdi:
"Asıl üyelik görüşmelerinin tarihi; 2005'tir. Bu konuda 3 ana engel var. Birincisi; Türkiye'nin kendisidir. Demokratik reformlarla ilgili yeterince hızlı gitmiyor. Son zamanlarda geriye bile gittiğini söyleyebilirim. İkincisi; AB'nin içinde olan bizleriz. Avrupa'daki insanlar Türkiye'yi çok iyi bilmiyor. Türkiye'nin çok modern, iş gücü çok yüksek bir ülke olduğunu biliyoruz. Ama Avrupa halkı bu kadar değişik kategorideki insanlar topluluğuna alışık değil. Türkiye'nin bir imaj problemi var. Biz zaten son 3 senedir ekonomik olarak çok zor durumdayız. Bu kriz bizi içimize kapattı, dışarıya açılmamızı önledi. Modern ve dinamik bir Türkiye olduğu müddetçe, insanların kafasındaki yanlış algılar ve ön yargıların da kaybolacağına inanıyorum. Son 15 yılda Türkiye'de çok iyi şeyler oldu. Üçüncü büyük engel de Kıbrıs sorunu. Bu konuda geçmişi unuttun. Şu an bambaşka bir şey başladı. Büyük bir şans var. İlk kez Rumlar tarafından da bir çözüm isteniyor. İlk kez Annan Planına 'evet' diyen bir lider görevdedir. Bu çok büyük bir fırsat ve herkesin buna destek olması gerekir."
GİAD üyeleri, AB Dış Politika Departmanı, Wollonia Dış Ticaret ve Yabancı Yatırım Ajansı ile TÜSİAD Brüksel Temsilciliği'ni de ziyaret etti.

AŞ(BK/İD) (FOTOĞRAFLI)