Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme BakanıBinali YıldırımÇankırı ile Kastamonu'yu birbirine yakınlaştıran, bu illeri Başkent Ankara'ya komşu kapısı yapan 11 bin metre uzunluğundaki Ilgaz Tüneli'nin Kastamonu-Çankırı sınırında "ışık gördü" işlemini yaptıklarını bildirdi.

Bakan Yıldırım, Ilgaz Dağı Tüneli'nde önce Çankırı, daha sonra Kastamonu tarafında son delme işlemini yaptı.

Yıldırım, 9 Kasım 2012'de burada temelin atıldığını anımsatarak, bugün 11 bin metrelik tünelde ışığın görüldüğünü bildirdi. Bolu Dağı Tüneli'nin 20 sene tamamlanamadığını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Sonunda umutsuzluğa kapıldık, 'acaba bu tüneli depo mu yapsak, patatesleri mi saklasak?' diye arayış içine girdik. O tünel bunun yarısı kadardı ama şimdi 11 kilometrelik tüneli 3 yılda tamamlamış oluyoruz. Bu yıl içinde sadece 60 kilometre tünel bitireceğiz."

Kastamonu-Çankırı arası 6 kilometre kısalıyor

Tünel hizmete alındığında Kastamonu-Çankırı arası mesafenin 6 kilometre kısalacağını belirten Yıldırım, "Şu dağı tırmanan yoldan Kastamonu'yu yokuş aşağı indiğimizde olan mesafe 26 kilometre. Bu mesafeyi tünelden gittiğimiz zaman 8 dakika, dağdan gittiğimizde kış kıyamet yoksa 35 dakika, 4 kat daha kısa sürede bu yolla Ilgaz Dağı'nı geçmiş olacağız." dedi. 

Ne zaman faaliyete geçiyor?

Tünelden yıl sonunda hiçbir engelle karşılaşmadan Kastamonu'dan Çankırı'ya kısa sürede seyahat edilebileceğini ifade eden Yıldırım, "Bir yılda bu tünelin kazandırdığı para 40 milyon lira, sadece yakıttan ve zamandan.'' dedi.