TCDD tarafından yapımı üstlenen Sincan - Çayırhan - İstanbul tren yolu projesinin toplam 5 milyar dolara mal olması bekleniyor. İstanbul ile Ankara arasındaki yolculuğu 1.5 saate indirmesi hedeflenen olan güzergah 3 etap halinde yapılacak. Birinci etap Sincan - Adapazarı hattı. İkinci etap Adapazarı - İstanbul, üçüncü etap ise Sarıyer - Başakşehir hattı olarak adlandırılıyor. Toplam 414 kilometrelik hattın 2. etabı olarak adlandırılan ve yaklaşık 112 kilometrelik Adapazarı - İstanbul hattının ÇED raporu tamamlandı.


Ne zaman bitiyor?

Hazırlanan ÇED raporuna göre, üçüncü köprü ile bağlantının olacağı hat yaklaşık 6 milyar 760 milyon TL'ye mal olacak. Tren yolunun hattı Kocaeli'nin Kartepe ilçesinden başlayacak ve sırasıyla İzmit, Derince, Dilovası, Gebze, Tuzla, Pendik, Sultanbeyli, Kartal, Sancaktepe, Maltepe, Ataşehir, Ümraniye, Çekmeköy, Beykoz'dan geçerek yapımı devam eden 3. Köprü'ye ulaşacak. Vatan'ın haberine göre, Adapazarı İstanbul Kuzey Geçişi Demiryolu projesi Kocaeli ve İstanbul il ve ilçeleri arasında 111 bin 589,12 kilometre uzunluğundaki hattı kapsayacak. İnşaatın başlaması durumunda projenin 5 yılda tamamlanması hedefleniyor.

Üçüncü etap

Projenin ikinci etabı için ÇED raporu tamamlanırken 3. etap olan ve Sarıyer ile Başakşehir'i bağlayacak hat için de proje ve raporlama süreçleri devam ediyor. Bu hat ise yaklaşık 40 kilometre uzunluğunda olacak. Bütün proje tamamlandığında ise İstanbul Ankara arasındaki tren yolu yolculuğu 1.5 saate inecek. Şuanda faaliyette olan 533 kilometrelik Pendik - Ankara hızlı tren hattında yolculuk 4 saatten fazla sürüyor.

Ankara ile İstanbul'u bağlayacak yeni tren hattı çft yönlü olarak yapılacak. Hızlı tren olarak tasarlanan yeni hatta trenler saatte 350 kilometre hıza çıkabilecek. Şu anda hizmette olan hatta ise trenler saatte en fazla 250 kilometre hıza çıkabiliyor.

Yeni güzergah

Ayaş, Çayırhan, Esenboğa Havalimanı, Çayırhan üzerinden Mudurnu Vadisi'ne doğru uzanacak yüksek hızlı tren projesi, Adapazarı'nın kuzeyinden Kocaeli ve İstanbul'a doğru uzanacak. Kocaeli'nden itibaren Kuzey Marmara Otoyolu güzergahını takip edecek olan yüksek hızlı tren, 3. Köprüsü üzerindeki raylı sistemi kullanarak İstanbul Boğazı'nı aşacak. Arnavutköy, Üçüncü Havalimanı, Başakşehir, Küçükçekmece ilçelerinden geçek olan Yüksek Hızlı Tren'in son durağı Halkalı olacak.