Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde 2 bin dönümlük alan üzerinde kurulacak GİOSB'nin imar planlarında yer alan 2,8 dönümlük arazisini satmamakta direnen Mürsel Yaylalı'nın, İdare Mahkemesi'ne açtığı davada, projenin iptaline karar verildi. Adı 'Kandıra Filozofu'na çıkan Yaylalı, "Herkesin paraya ihtiyacı var, benim de var. Herhangi bir zenginliğim de yok. Elektrikçilik mesleğiyle geçinen bir insanım ama her şeyin para olmadığına inanıyorum"dedi. GİOSB Bölge Müdürü Eroğlu ise "Teklifimizi 1 milyon liraya kadar yükselttik, deniz kenarından bahçeli ev önerdik fakat bunların hiçbirini kabul etmedi"

Kandıra ilçesinde 2 bin  dönümlük alan üzerinde kurulacak Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin (GİOSB)  imar planlarında yer alan 2.8 dönümlük arazisini satmamakta direnen Mürsel  Yaylalı'nın İdare Mahkemesi'ne açtığı davada, projenin iptali kararlaştırıldı. 

Temyize gönderilen dosya Danıştay tarafından onanırsa yaklaşık 8 bin  kişinin doğrudan istihdam edileceği ve yıllık 1 milyar dolarlık ihracat  gerçekleştirecek OSB Projesi rafa kalkacak. 
 
İstanbul'da yaşayan ve geçimini elektrikçilik yaparak sağlayan Mürsel  Yaylalı, ailesiyle şehrin gürültüsünden uzaklaşıp, hafta sonlarını geçirebileceği  doğa içinde bir ev yapmak için 2005 yılında Kandıra ilçesinden 2,8 dönümlük tarla  olarak kullanılan boş bir arazi satın aldı. Arsanın etrafını kapatıp, 150  metrekarelik 2 katlı ev yaptıran ve bahçesine 600 ağaç diken Yaylalı, hafta  sonlarını ve yaz tatillerini ailesiyle burada geçirmeye başladı.

Bu süre zarfında, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi il geneli imar  planlarını hazırlarken, üzerinde Yaylalı'nın evinin de bulunduğu 2 bin dönümlük  alanı, bölgenin kalkınmasına katkı sağlaması amacıyla, bir Organize Sanayi  Bölgesi kurulması için ayırdı. Bu değişiklik üzerine 60 yatırımcıyla kurulan  GİOSB, 2 bin dönümlük alan üzerindeki parselleri kamulaştırmaya başladı.  


GİOSB yönetimi, yerini satması için Yaylalı'ya 2008 yılında arsasının  değeri kadar para teklif etti. Ancak Yaylalı, tarım alanlarına fabrika  kurulmasına karşı olduğunu ve 600 ağaç diktiği arazisinden vazgeçmeyeceğini  söyleyerek, olumsuz yanıt verdi. Yapılan görüşmelerden sonuç alamayan GİOSB  yönetimi, 2011 yılında dava açtı. Yaylalı da idare mahkemesinde karşı dava  açarak, hukuki süreci başlatmış oldu. 

1 MİLYON LİRA, DENİZ KENARINDA VİLLA...

Dava sürecinin başlamasının ardından GİOSB yönetimi, Yaylalı'ya "1  milyon lira", "deniz kenarında villa" gibi çok sayıda teklif götürdü fakat  Yaylalı'yı arsasını satmaya ikna edemedi. İki dosyayı birleştiren mahkeme,  "GİOSB'nin istimlak yetkisi olmadığına" hükmederek yürütmeyi durdurma kararı  verdi. Danıştay, yapılan itiraz üzerine davanın yeniden görülmesi için dosyayı  mahkemeye iade etti. 
 
Yeniden görülmeye başlanan davada mahkeme bu sefer, "kurulacak  organize sanayi bölgesinin Namazgah Barajı'nın uzak mesafeli mutlak koruma  havzası içerisinde olduğu" gerekçesiyle GİOSB Projesini tamamen iptal etti. 
 
OSB kurulacak 2 bin dönümlük alanın, Mürsel Yaylalı'ya ait 2,8  dönümlük kısmı dışındaki tüm parsellerini 65 milyon lira karşılığında  kamulaştıran GİOSB yönetimi, dosyanın Danıştay'dan dönmesini bekliyor.