ZONGULDAK Limanı'nda narenciye ihracatının artması ve 2 geminin de sefer dışı kalmasıyla yığılma oldu. Günlerdir bekleyen TIR'lar, liman sahasının yetersiz kalması nedeniyle Milli Egemenlik Caddesi ve Kozlu Sahil Yolu'nda uzun kuyruk oluşturdu.
Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Zonguldak Limanı'nda geçen yıl 33 bin TIR giriş çıkış yaparken, bu sayıya yılın ilk 7 ayında ulaşıldı. Narenciye ihracatının artmasıyla yaşanan yoğunluk, 'ANT-2' adlı geminin geçen 2 Kasım'da Ukrayna'nın Sivastopol şehri açıklarında yangın nedeniyle hasar görmesi, başka bir geminin de hukuksal sorunlar nedeniyle sefer dışı kalması sonucu daha da arttı.
Bozulma riski nedeniyle narenciye ürünü taşıyan TIR'lara öncelik verilen limanda günlerdir bekleyen diğer TIR'lar, liman sahasının yetersiz kalması sonucu dışarıya taştı.  Milli Egemenlik Caddesi ve Kozlu Sahil Yolu kenarında uzun kuyruk oluşturan TIR'lar, zaman zaman şehir içi trafığinde de aksamalara yol açıyor.
TIR ŞOFÖRLERİ İSYAN ETTİ
Gaziantep'ten aldığı halıları Ukrayna'ya götürmek için Zonguldak'ta 8 gündür bekleyen 48 yaşındaki Yavuz Kolukısa, gemi seferlerinin yetersiz olduğunu söyledi. Kolukısa, "Bu gümrüğü kullanan narenciyeciler de arttı. Bunlara öncelik veriliyor. Böyle olunca biz bekliyoruz. Gümrük sahası dolduğu için dışarıda bekliyoruz. Trafiği aksatıyoruz. Trafik polisleriyle köşe kapmaca oynuyoruz" dedi.
İstanbul'dan aldığı tekstil ürünlerini Kazakistan'a götürmek için 10 gündür bekleyen 42 yaşındaki Necmi Topal ise "Hep, 'bugün, yarın' diyorlar. Gemi gelmediği için bekliyoruz. Ne zaman geleceği de belli değil. Bir çözüm bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.
'İHRACAT ARTIYOR, LİMAN KAPASİTESİ AYNI'
Zonguldak Gümrük Muhafaza Müdürlüğü yetkilileri, narenciye ihracatının yoğunlaşması ve 2 geminin de seferlerinde aksaklıklar yaşanmasıyla limanda yığılma olduğunu söyledi. Limanda geçen yıl toplam 33 bin TIR giriş çıkış yaparken, bu yılın ilk 7 ayında bu rakamı yakalıklarını anlatan yetkililer, "1996 yılından bu yana liman sahamız aynı durumda. Her yıl ihracat artıyor ama limanda bir genişleme söz konusu değil. Bunlarla birlikte 2 geminin sefer dışı kalmasıyla bu durum ortaya çıktı. Limanda 24 saat narenciye taşıyan TIR'lara hizmet verebiliyoruz ama sahanın aydınlatması yetersiz. Bu yüzden kontrollerde sıkıntı yaşıyoruz. Böyle olunca gece gelen gemilerdeki TIR'ların çıkışına sabah izin verebiliyoruz. Bu sorunun çözülmesi için TTK'nın sahada aydınlatma yapması gerekiyor" dediler.