ZONGULDAK'ta, kamu, üniversite ve sanayi işbirliğinde, '2023'e 10 Kala, Ar-Ge ve Yenilikte Zonguldak, Bartın, Karabük' konulu panel düzenlendi.
Dedeman Zonguldak Otel'inde toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Zonguldak Valisi Ali Kaban, Karabük Valisi İzzettin Küçük, Bartın Valisi Ali Çınar, Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, İl Jandarma Komutanı Albay Ergün Özgür, sanayici ve üniversite temsilcileri ile daire müdürleri katıldı.
Müsteşar Prof.Dr. Ersan Aslan, Batı Karadeniz Bölgesi'nin bakanlıkları açısından ayrı bir yeri ve önemi olduğunu söyledi. Aslan, Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Filyos Beldesi'nde çeşitli sanayi tesislerinin kurulmasının ön görüldüğü Filyos Projesi'nin,  Ceyhan ve Karapınar'dan sonra Türkiye'nin üçüncü önemli projesi olduğunu söyledi. Aslan, "Orada liman hayata geçtiğinde, sanayileşme gerçekleştiğinde, bu bölgenin çehresi daha da değişecek. Sadece Zonguldak, Bartın, Karabük değil tüm bu bölge ile bağlantılı olan İç Anadolu’nun çehresi değişecek. O yüzden önemli bir nokta" dedi.
Ar-Ge'ye yönelik çalışmalarda kaynak sorunu yaşamadıklarını ifade eden Aslan, şöyle dedi:
"2 trilyon dolarlık gayri safi yurt içi hasılasını biz 2023'de yakaladığımızda, 60 milyar doların Ar-Ge'ye harcanmasını taahhüt ettik kamuoyuna. Şu anda 60 milyar doların 6 milyar dolarını harcadık. Daha 10 katı artırmamız gerekiyor. O yüzden Ar-Ge anlamında harcayamayacağımız kadar çok paramız var. Sektör, 'ben bu halimden memnunum, bu benim oğlumu da kızımı da götürür' diyebilir. Ama torununu götürmez. Torununu sevmez misiniz? 'Çocuklar cevizin kabuğu, torunlar cevizin içi' diyorlar. Cevizin içi çok daha değerli gibi gözüküyor."
Konuşmaların ardından panelistler, alanlarıyla ilgili sonumlarını yaptı.