Cenk TOPCU/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK Valisi Ali Kaban, Çaycuma İlçesi Filyos Beldesi'nde yatırım programına alınan Filyos Limanı'nın devreye girmesiyle bölgenin Avrupa'ya, hatta Rusya'nın içlerine kadar uzanabilecek bir ulaşım iletim sisteminin parçası olacağını söyled
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKKA), Emirgan Oteli'nde düzenlediği ihriacat zirvesine Vali Kaban'ın yanında Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel, Karabük Ticaret Sanayi Odası Başkanı Sedat Namal, Romanya Türk İşadamları Derneği Başkanı Aykut Akbulut ile iş adamları katıldı.
'Batı Karadeniz Bölgesinde ihracat' ve 'Romanya'ya ihracat' konularının ele alınacağı toplantının açılışında konuşan BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel, Batı Karadeniz'in dış pazara açılan bir bölge olması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Filyos Limanı'nın yapılmasıyla bölgenin sevkiyat üssü hailine geleceğini ifade eden Tezel, şöyle konuştu:
"Burası önümüzdeki yıllarda coğrafik yapısı ile ülkemizin Karadeniz'e açılan kapısı olacak. Filyos Limanı'nın da devreye girmesi ile büyük bir sevkiyat üssü olacaktır. Bizim de şimdiden Batı Karadeniz Bölgesi olarak bu duruma hazırlıklı olmak, ihracat yapan firmalarımızın önlerinde ne gibi engeller var onları tartışmak, çözüm yolları aramak ve üretim yapıp da ihracat yapamayan bölgelerimizi ihracata teşvik etmek ve onların yeni ufuklara açılamalarına yardımcı olmak temel hedefimiz."
Vali Kaban ise Filyos Limanı'nın bitirilmesiyle ihracatta önemli bir faaliyet hattının tamamlanacağına dikkat çekti. Vali Kaban, şöyle dedi:
"Karadeniz, Karasu'dan Artvin'e kadar çok geniş bir coğrafyada, çok geniş bir kıyı şeridi üzerinde Filyos gibi bu büyüklükte bir arazi parçasına sahip. Burası liman, endüstri bölgesi ve serbest ticaret alanıyla birlikte değerlendirilebilecek bir bünyeye sahip. Burası, karayolu, demiryolu, havayolu ve bitirilecek limanla birlikte de deniz yoluyla oluşabilecek bütün hareketlenmelerin mümkün olabildiği bir yapıya sahip. Ankara'dan Orta Doğu'ya bağlanan bir sistem yapılıyor. Burası, Karadeniz'e ve Karadeniz Limanı'ndan Avrupa'ya, hatta Rusya'nın içlerine kadar uzanabilen bir ulaşım iletim sisteminin önemli bir parçası olacak. Şu an limanla ilgili ihalenin açıklanmasını bekliyoruz. İnşallah o da bir an evvel başlar." 

FOTOĞRAFLI