ANTALYA Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, yaş sebze ve meyve ürünlerinde zirai ilaç kalıntı oranının, yüzde 1'in altına düştüğünü söyledi.

İl Gıda Güvenliği Eylem Kurulu'nun 2014 yılı ilk toplantısı, Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu başkanlığında gerçekleşti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı yaptığı sunumda, 2013 yılındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Alo Gıda Şikayet Hattı'na 2013 yılında 2 bin 884 şikayet geldiğini söyleyen Ahmet Dallı, bu şikayetler üzerine 231 idari para cezası, 3 savcılık, 2 de faaliyetten men kararı uygulandığını ifade etti.

KALINTI ORANI YÜZDE 0,63'E DÜŞTÜ

Geçen yıl doğrudan alkol satışı yapan yerlere yönelik 1458 denetim sonucunda 78 adet numune alındığını aktaran Ahmet Dallı, bunlardan 34'ünde olumsuzluk tespit edildiğini, 2 bin 626 adet alkol şişesine el konulduğunu dile getirdi. Özellikle zirai ilaç kalıntısına dönük denetimlerin önemine işaret eden Ahmet Dallı, geçen yıl 11 bin 621 analiz yapıldığını, bunlardan sadece yüzde 0,63'ünde kalıntıya rastlandığını kaydetti. Son düzenlemelerle yaş sebze ve meyvelerde hasat öncesi ve hasat sonrası numuneler alındığını vurgulayan Ahmet Dallı, bu sayede ürün piyasaya dağılmadan önce kontrolün sağlandığını, kalıntı varsa piyasaya girmesine engel olunduğunu belirtti.

ANTALYA'DA İFŞA EDİLEN İŞYERİ YOK

Gönüllü gıda müfettişleri sayısının 2013 yılında 444'e ulaştığını dile getiren Ahmet Dallı, Beyaz Bayrak Gıda Güvenliği Ödülü alan işletme sayısının da 2006'dan bu yana 47'ye yükseldiğini, daha önceki yıllarda alıp da gereklerini yerine getirmeyen 9 firmanın beyaz bayrağının iptal edildiğini söyledi. Dallı ayrıca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş yapan firmaları ifşasına dönük çalışmalarından da bahsederken 2013 yılında Türkiye genelinde 126 firmanın ifşa edildiğini, Antalya'da ise hiçbir işyerinde olumsuzluğa rastlanılmadığını sözlerine ekledi.

İKİ OTELE BEYAZ BAYRAK ÖDÜLÜ

Gıda Güvenliği Eylem Kurulu toplantısı kapsamında yaptıkları başvuru sonucu Beyaz Bayrak Gıda Güvenliği Ödülü almaya hak kazanan Delphin İmperial Hotel ile Silence Beach Resort Otel'e ödülleri verildi. Ödülleri veren Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, beyaz bayrağı almanın olduğu kadar, onu devam ettirmenin de önemli olduğuna dikkati çekti. Yine Antalya'da gönüllü gıda müfettişi olan 8 isme de belgeleri Vali Yardımcısı Cevheroğlu tarafından verildi. (FOTOĞRAFLI)