Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, yaşanan don olayı sonrasında ceviz ve fındık fiyatlarında ciddi bir artış olduğunu belirterek bu yükselişin hasat dönemi sonunda da devam etmesini beklediklerini söyledi.
Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, 30 Mart ve 1- 3 Nisan tarihleri arasında don nedeniyle hasat döneminde fındık ve cevizde yüzde 50 ürün kaybı beklediklerini belirtti. Don öncesinde fındığı üreticinin satış fiyatının kilosu 7 lira civarındayken şimdi 10-13 liraya yükseldiğini söyleyen Tütüncü, "Cevizde de durum aynı. Üreticinin ceviz satış fiyatı kilogramı 8-10 civarındayken şimdi 10-15 civarında. Üretici geçen sezondan elinde olan ürünü sattı. Elinde bulunan az miktardaki ürünü don olayının ardından piyasaya sürdü. Bu da fiyatların yükselmesine neden oldu. Don nedeniyle önümüzdeki yıl ürün az olacak. Fiyat artışının devam edeceğini tahmin ediyorum. Ceviz fiyatları önümüzdeki yıl 20-25 TL, fındık da 15 TL civarında olabilir" dedi.
Fiyat artışı nedeniyle üreticinin elindeki az ürünü yüksek fiyata satacağını söyleyen Tütüncü, "Tabii bu durum üretici açısından iyi yalnız tüketici açısından kötü. Çünkü üreticinin satış fiyatının üzerinde bir rakamla ceviz ve fındık tüketiciyle buluşuyor. Bu da tüketici fındık ve cevizi bizim söylediğimiz rakamların üzerinde satın alacak anlamına geliyor. Fındık ve ceviz fiyatlarını devlet ithal ederek düşürebilir. Bu da üreticiyi olumsuz etkiler" diye konuştu. Tütüncü, Türkiye’de yılda 600 bin ton fındık 400 bin ton civarında da ceviz üretildiğini söyleyerek bu hasat döneminde yüzde 50 civarında ürün kaybı beklediklerini dile getirdi.

YK(MS/BT) (FOTOĞRAFLI)