ORDU Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, fındıkta meydana gelen don nedeniyle düşük rekolte beklediklerini belirterek, "Her yıl ortalama 10 bin tarım işçisinin geldiği kentte, bu yıl düşük rekolte nedeniyle 5 bin civarında işçi çalışabilecek" dedi.
Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, bu yıl Mart sonu Nisan başı gibi meydana gelen don nedeniyle fındığın büyük zarar gördünü hatırlattı. Don olayının Doğu ve Güneydoğu illerinden kente gelen mevsimlik tarım işçilerini de olumsuz etkileceğini söyleyen Cörüt, her yıl ortalama 10 bin mevsimlik işçinin fındık hasat döneminde kentte çalıştığını hatırlatarak, "Geçen yıl 570 bin ton olan rekoltenin bu yıl yaşanan dona bağlı olarak düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu düşüşe bağlı olarak üreticimizde hasat döneminde ürün az olacağı için daha az işçi çalıştıracak. Bu da mevsimlik işçi istihdamının geçmiş yıllara göre yüzde 50 civarında az olacağı anlamına geliyor. Tahminimiz bu yıl yaklaşık 5 bin civarında mevsimlik işçi çalıştırılabilecek" dedi.
DÜŞÜK REKOLTE BEKLENTİSİ VAR
Bu yıl Ağustos ayının ilk haftasında başlayacak olan fındık hasadı nedeniyle Doğu ve Güneydoğu'dan mevsimlik tarım işçisini Ordu'ya beklediklerini vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, "İşçilerin bir kısmı her yıl Ordu Valiliği tarafından hazırlanan çadırkentlerde konaklıyor. Bir kısmı da kendi imkanlarıyla bölgede iş bulmaya çalışıp derme çatma çadırlarda kalıyor" diye konuştu. 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) önümüzdeki günlerde birlikte rekolte çalışmasının yapacağını belirten Uğur Cörüt, tahmini rekolteyle ilgili yorumun ancak o çalışmaların sonucuna göre yapılabileceğini söyledi. Cörüt, "Yüksek ve orta kesimde yaşanan dona bağlı olarak fındık fazla olmadığından dolayı çok düşük bir rekolte seyredeceğini düşünüyoruz. Gelecek olan mevsimlik tarım işçilerinin iş bulmak da zorlanacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Fındık hasadında çalışacak işçilere ödenecek ücret ise Ordu Valiliği tarafından oluşturulan komisyon tarafından belirleniyor. Geçen yıl işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin ücret ve yemek bahçe sahibi tarafından karşılanırsa 35 TL, yemek işçilere ait olursa günlük net 38 TL,  kilo hesabı ile fındık toplayan işçilere de kilo başına 40 kuruş olarak belirlenmişti. Bu yıl fındık hasadında çalışacak işçilere ödenecek ücret henüz belirlenmedi. Ordu Valiliği tarafından oluşturulacak komisyonun Temmuz ayında toplanarak fiyatı belirleyeceği de bildirildi.

 FOTOĞRAFLI