(Ayrıntılar eklendi.)

Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 28 Mayıs () - EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik "feveran ve şikayeti"ne katıldığını açıkladı.

Zeybekci, katıldığı Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri basın tanıtım toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan'ın Merkez Bankası (MB) ile ilgili eleştirileri sorulan Zeybekci, "Türkiye'de şu anda faizlerin olması gerekenin üzerinde olduğu kanaatindeyiz. Türkiye'de şu an piyasalar faizi aşağıya doğru çekiyor. Merkez Bankası burada piyasayı arkadan takip etmek yerine piyasanın bu aşağı yönlü eğilimini önden takip ederek, piyasayı yönlendirmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Merkez Bankası'nı eleştirmeyeceğini belirten Zeybekci, "Başbakanımızın bu yöndeki feveranını veya şikayetini haklı buluyorum" dedi.

"ENFLASYON TAM ANLAMIYLA BİR MALİYET ENFLASYONUDUR"
Zeybekci, asıl tartışılması gerekenin Türkiye'de yatırımın teşvik edilmesi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Ekonomide tartışmalarda faizler konusuna biraz yanlış yerinden bakıyoruz. Şu anda enflasyon yüzde 9.3 düzeyinde. Dolayısıyla faizlerin bundan dolayı aşağıya doğru inmemesi gerekir; çünkü, inerse dünya piyasalarından finansman temininde sıkıntı yaşanabilir diye bir yaklaşım var. Ben bunu kesinlikle kabul etmiyorum. Faiz, enflasyon dediğimiz unsur bir sonuçtur. Yaşanan enflasyon bir talep enflasyonu değildir. Talebi karşılamayan bir arzdan dolayı fiyatların yukarıya doğru gitmesi değildir. Türkiye'de yaşanan enflasyon tam anlamıyla bir maliyet enflasyonudur."

"FAİZLERİN MALİYETLERE KATKISI HALA VAR"
Enflasyonun nedenleri ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Zeybekci, "Kur kaynaklı bir maliyet vardı. Bu da Mayıs ayı itibarı ile sıfırlandı. Ama enflasyona katkı vermeye devam eden, maliyet enflasyonuna katkı vermeye devam eden şu anda faizlerdir. Faizlerin maliyetlere katkısı hala var ve bu olmaya devam ediyor" dedi.

"MERKEZ BANKASI YÖNETİMİ VE BAŞKANLIK TARTIŞMASI OLARAK GÖRMÜYORUM"
Merkez Bankası üzerinde baskı olup olmadığını da değerlendiren Zeybekci: "Bunu bir baskı olarak görmüyorum" dedi ve ekledi:

"Ekonomiden dolayı milletin eleştirdiği tek kurum hükümettir. Burada endişelerimizi dile getirmekle Merkez Bankası üzerinde baskı kurduğumuzu zannetmiyorum. Merkez Bankası kanununen özerk bir yapıya sahiptir ve bağımsızdır. Biz doğru bildiklerimizi söylemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin bu sene ihracatı yüzde 10 arttı; ilk 4 ayda yüzde 10 arttı. Bu artışla dış ticaret açığımız beklentilerimizin üzerinde daralmaya gidiyor. Cari açığımızın ilk 3 aylık çeyrekte daralması yüzde 30'lar seviyesinde. Türkiye'nin 2014 cari açık hedefi 50 milyar dolardı. İlk çeyrek 11 milyar dolarla geçti. Bu şekilde giderse yıl sonunda 40 milyar dolarlar seviyede bir cari açıkla karşılaşabilir. Bu da Türkiye'nin çok büyük avantajına olacak bir sonuçtur. Türkiye'de bunu talep etmekten daha doğal bir şey olamaz. Bunu Merkez Bankası yönetimi ve Başkanlık tartışması olarak görmüyorum ve o tartışmanın, polemiğin içine asla girmem. Türkiye'de herkesin, bu memleketi kendi çapında sevdiğini ve menfaatlerinin savunucusu olduğuna inanıyorum."

YENİ DÜZENLEME GÜNDEMDE DEĞİL
Zeybekci, Merkez Bankası'nın yapısı ile ilgili yeni bir yasal düzenlemenin gündemde olup olmadığına ilişkin bir soruya ise "O konu şu anda hükümetimizin gündemimizde yok; Bakanlar Kurulu'muzun da gündeminde yok, bizim de gündemimizde yok" diye cevap verdi.

"AÇIKLAMALARLA  KUR DENGELERİ, FAİZ DENGELERİ AŞIRI ŞEKİLDE HAREKET ETMEZ"
Başbakan'ın açıklamalarıyla kur dengesinin aşırı hareketlenmeyeceğini de belirten Zeybekci, "Göreve geldiğimde TL'nin değerinin aşırı şeklide düştüğü dönemde benim ısrarla söylediğim bir şey vardı" dedi ve şöyle konuştu:

"Dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Ben bu tarz oynamaları kurdaki herhangi bir dikkate değer görmüyorum. Bundan 4 hafta önce Avrupa Merkez Bankası Başkanı 'euronun değerlenmesine müsaade etmeyeceğiz' dedi. Neden? Euro değerlenirse bu ihracatın önünde engel oluyor. İhracatın yavaşlaması, üretimin düşmesi, istihdamın düşmesi, piyasanın canlılığı kaybetmesi demek. Avrupa'nın içinden çıkmaya çalıştığı yavaşlama ve durgunluk döneminin yeniden tehlikeye girmesi demek. Türkiye olarak bunu söylüyoruz; Çin'in 30 yıldan beri Dünya Ticaret Örgütü'ne, AB'ye karşı direndiği bir şey var. Yuan değerini yükseltmeye direnmiştir ve bunu kabul etmemiştir. Bu sayede Çin'in sağlamış olduğu bir başarı hikayesi vardır. Biz TL değerinin en doğru yerinin gereksiz ithalatın, lüks ithalatın önünde engel oluşturma başladığı seviye olarak görüyoruz. Başbakanımızın açıklamalarıyla, Merkez Bankası'nın açıklamalarıyla veya Ekonomi Bakanı'nın açıklamalarıyla  kur dengeleri, faiz dengeleri aşırı şekilde hareket etmez."

BÜYÜME BELKİ YÜZDE 4.5 OLACAK
Zeybekci, büyümeyle ilgili olarak, "İlk defa böyle rakamları yavaş yavaş telaffuz etmeye başlıyoruz ama Türkiye'nin 1. Çeyrek büyümesi geçen senenin son çeyreğindeki büyümesinden fazla olacak. Belki yüzde 4.5'i geçen rakam ortaya çıkacak. İkinci çeyrek de farklı olmayacak. Türkiye büyümesi, kesinlikle aşağı yönlü revize eden uluslararası kuruluşların beklentilerinden fazla olacak. Göreceksiniz Temmuz, Ağustos gibi uluslararası kuruluşların Türkiye'nin büyümesi ile ilgili yukarı doğru revizyonları yapacaklarını göreceğiz. 2014 büyümesinin aşağılarda olmayacağına inanıyorum. Bu çünkü matematik olarak, değer olarak ortada" dedi.

"S&P İLE AYNI GÖRÜŞTE DEĞİLİM"
Bakan Zeybekci, bu ortamda Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun toplanmasına ihtiyaç duymadıklarını belirtti. Zeybekci ayrıca faiz S&P'nin faiz indiriminin ekonomi notunda negatif görünüm yaratabileceği yönünde açıklamaları ile ilgili olarak aynı görüşte olmadıklarını ifade etti.

MARKA BUZLAMAYA NURİ BİLGİ CEYLAN AYARI

Zeybekci, Nuri Bilge Ceylan'ın aldığı Altın Palmiye ödülünün gururu duyulacak bir ödül olduğunu dile getirerek, "Ben oradaki yönetmenimize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Böyle bir ortamda Türk filmlerinin dizilerinin, dünyada artık  trend haline gelmeye başladığı dönemde sponsor olan Türk markalarının, ürünlerinin dağıtım ağlarının oralarda çok başarılı bir şekilde yer almasının Türkiye'nin menfaatine olduğunu düşünüyorum. Onun için bu mozaikleme, buzlama, engelleme veya ilkel bir şekilde üstünün kapatılmasıyla çalışıldığı bazı şeylerin filmlerimizin genel görüntüsüne kalitesine çirkin bir görüntü oluşturduğuna inanıyorum. Onun için bu sene içinde aklın yolu birdir çözeriz inşallah" diye konuştu.

"FASONCUYUZ"
Zeybekci, toplantıda yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin fasoncu bir ülke olduğunu ve bununla çok önemli noktalara geldiğini belirterek, "Bunu yermek için söylemiyorum, bunu çok büyük bir başarı olarak gördüğümün altını çizmek için söylüyorum" dedi.
Zeybekci konuşmasının sonunda, Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri yarışmasına katılımcıların ücretsiz katılması için yeni bir düzenleme yapılacağını belirtti.

(OSS)