Gülseli KENARLI, 5 Mayıs () - EKONOMİST Mustafa Sönmez, enerji zamlarının tutulmasına karşın enflasyonun Nisan'da yüksek çıktığına dikkat çekti. Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da, Merkez Bankası'nın yükselttiği öngörüsünün de tutturulmasının zorlaştığına dikkat çekti.

'nın sorularını yanıtlayan Sönmez, "Mevsimden dolayı giyimde hızlı bir artış var. Daha dikkat çekici olan beklenen doğalgaz ve elektrik fiyat artışları henüz yapılmamasına rağmen bu artış oldu" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in verilerine göre, Nisan sonu itibarıyla yıllık tüketici enflasyonu yüzde 9.38 ve yurtiçi üretici enflasyonu da yüzde 12.98 olarak gerçekleşti. Buna göre enflasyon son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı ve çift hanelere rakamlara yaklaştı. Sönmez, tüketici enflasyon rakamının öngörülerin üzerinde gerçekleştiğine ve çift haneye yaklaştığına dikkat çekti.

Sönmez, alt kalemler olarak ulaştırmada yüzde 10-15'e yaklaşan bir rakam olduğunu belirterek, artışın gıdada da yüzde 13'ün üzerinde olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bu yılın kurak seyretmesi nedeniyle önümüzdeki aylarda gıdada bir fiyat artışının sürmesini beklemek mümkün gibi görün. Sırf ekonomik göstergeler değil, Türkiye ekonomik bir risk de taşıyor. Bu da bir takım ekonomik göstergelere yansıyor. Avrupa bir parasal genişlemeye gidecek mi, dövizde düşüş mü olacak? Bunlar tahminleri etkileyen önemli etmenler. Politik risk ve ekonomik olarak AB'nin ve FED politikalarının öngörülebilirliği henüz mümkün değil. Belli sürprizlere açık. Bunların hedeflerin gerçekleşmesi ve beklenen Haziran hedefinin tartışılabilirliğini öne sürüyor."

Sönmez, doğalgaz ve elektrik zamlarının önemine dikkat çekerek, "Bu zamlar önemli. Merkez Bankası yüzde 7.6 dedi, şimdi 9.0 diye devam ederse bu yine başarı sayılmaz. Çok kolay gibi görünmeyecek. Talebin hareketlenmesi halinde yüksek faiz dövizi terbiye etmiş durumda. Döviz girdileri bunun etkisi de talebi etkilemiş oluyor; her halde, 8-9 bandından uzaklaşacak gibi görünmüyor" dedi.

"ENFLASYONDAKİ ARTIŞ BİR SÜRE DAHA DEVAM EDECEKTİR"
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da, enflasyonda çarpıcı artışın kurlardaki artışın etkileri nedeniyle devam ettiğini belirterek, "Baz etkisinin de katkısıyla, enflasyondaki artışın bir süre daha devam etmesini bekliyoruz. Bununla birlikte, Merkez Bankası, 2014 yılı enflasyon tahminini geçtiğimiz hafta yüzde 6.6'dan yüzde 7.6'ya yükseltmişti. Yenilenen enflasyon tahmininin de gerçekleşmesinin zor olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

"ÖNCELİKLE LİKİDİTE YÖNETİMİ"
ING Bank Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu da TÜİK'in verileri için, "Sonuç olarak, beklentilerin üzerinde gelen Nisan rakamı" dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu veriler, son dönemde liranın ve enflasyon beklentilerinin seyrine göre kademeli ve ölçülü bir faiz indirimi sinyali verse de, sıkı parasal duruşunu koruyacağını belirten Merkez Bankası'nın bu görüşünü destekler nitelikte. Ek olarak, Ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde politik belirsizliğin tekrar artma ihtimalini göz önünde alarak Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde politika faizinde bir değişikliğe gitmeyeceğini tahmin tahmin ediyoruz. Merkez Bankası, olası hareketlerini ise enflasyonun Mayıs ayında tepe noktasına ulaşması ardından öncelikle likidite yönetimini kullanarak yapmayı sürdüreceğini düşünüyoruz."

(OSS)