İSTANBUL, 3 Temmuz () - CHP’nin Ekonomi Raporu'nda, çekirdek enflasyon göstergelerinin düşüş eğilimine girmemesi, hükümetin “faiz indir” baskısı karşısında Banka’nın işini güçleştiriyor.
 
CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırladığı 98. Ekonomik Görünüm Raporu'nda, yıllık enflasyon hedefinin ilk yarıda aşıldığına dikkat çekildi.

Haziran’da tüketici fiyatlarında yüzde 0.02 düşüş beklenirken yüzde 0.31 artış gerçekleştiğinin hatırlatıldığı raporda, "Yılın ilk altı ayında tüketici enflasyonu yüzde 5.7 olurken; 12 aylık enflasyon yüzde 9.2 olarak gerçekleşti. Hükümetin enflasyon hedefinin 2014’ün tamamında yüzde 5.3 olduğu dikkate alındığında, yılın yarısında hedefin aşıldığı görülüyor" denildi .
 
Üretici fiyatlarının da incelendiği raporda, Haziran’da 12 aylık üretici fiyatlarındaki artışın da yüzde 9.75 olduğu belirtilerek, "Burada önemli husus enerji fiyatları. Hükümetin Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar enerji zamlarını ertelediği biliniyor. Enerji bakanının sürekli maliyet artışına vurgu yapması da yüklü bir enerji zammının yolda olduğunu gösteriyor. Sonbaharda gelecek enerji zamları hem üretici hem de tüketici fiyatlarında ciddi bir baskı yaratacaktır" uyarısında bulunuldu.

ÇEKİRDEK ENFLASYON GÖSTERGELERİ YÜKSELİŞTE

Raporda, temel fiyat hareketlerini gösteren çekirdek enflasyon göstergelerinin de sıkıntılı bir tablo çizdiği ifade edildi. Buna göre Haziran’da 9 çekirdek fiyat endeksinden 6’sındaki artış tüketici fiyatlarındaki ortalama artıştan fazla. Merkez Bankası’nın faiz kararlarını alırken yakından izlediği "H" ve "I" endekslerindeki artışlarda kaygı verici düzeyde.

Haziran’da "H" çekirdek enflasyon göstergesi” yüzde 0.43 artarken, “I çekirdek enflasyon göstergesi” yüzde 0.31 artış gösterdi. 12 aylık "H" ve "I" çekirdek enflasyonu sırasıyla yüzde 10.2 ve yüzde 9.7 olarak gerçekleşti. "Her iki çekirdek enflasyon göstergesi de henüz düşüş eğilimine girmedi" denilen raporda şu görüşlere yer verildi:

"Çekirdek enflasyondaki gelişmeler Haziran ve Temmuz ayları için baz etkisine güvenen Merkez Bankası için de rahatlatıcı değil. Hükümetin Merkez Bankası üzerinde artan “faiz indir” baskısı karşısında, enflasyon rakamlarıyla Banka’nın işini güçleştiriyor. Enflasyon beklentiler de gerçekleşmeler de faiz indirmek için Merkez Bankası'nın elini rahatlatmıyor."
 
"MERKEZ’İN KREDİBİLİTE AÇIĞI ARTIYOR"

Raporda, enflasyondaki bu tabloya rağmen Hükümet baskısıyla faiz indirimi yapılmasının Merkez Bankası’nın kredibilite açığını daha da artıracağı vurgulanarak, "Bunun anlamı Türkiye’nin risk priminin daha da artmasıdır. Artan risk priminin faizler üzerinde olumlu bir etki yaratmayacağı ise bilinmektedir" denildi ve eklendi:

"Hükümet esasen MB üzerinden ekonomide kurallılık, şeffaflık ve hesap verebilirlik adına atılmış tüm adımları ortadan kaldırmaya hazırlandığının işaretlerini vermektedir. Bunlar, Hükümetin seçimler öncesinde siyasi rant devşirmeye yönelik bir hamlesiyse bu girişimlerin ekonomiye çıkaracağı faturayı da dikkate almaları gerekir. Yok eğer Hükümet ekonomide kurallılık ve şeffaflık adına atılmış adımları gerçekten ortadan kaldırmak istiyorsa bunu vakit geçirmeden yapmalı ve sonuçlarıyla da biran önce yüzleşmelidir."