İSTANBUL, 18 Haziran () - TÜRKİYE'DE işsizliğin çift haneli rakamlara dayanmış olmasına rağmen, insan kaynakları profesyonelleri ve işverenler, işyerinin uzak olduğu ya da önerilen pozisyonu beğenmediği için iş arayanlarının yüzde 40'ının mülakatlara gitmediğine dikkat çekiyor.

Eleman.net internet sitesi iş arayanlar arasında "Mülakata gitmeme nedenleri" konulu anket bir anket düzenledi. Anket sonuçlarına göre, yüzde 39 ile adayların en büyük bölümünün, mülakata gitmeme nedeni olarnak "firmanın evine uzak olmasını" gösterdi. Mülakata gitmeyenlerin yüzde 30’u da pozisyonu beğenmediği için iş görüşmeye gitmediğini belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Tüketici Fiyatları Endeksi'ni (TÜFE) oluşturan ana harcama grupları içinde ulaşımın payı yüzde 15.54 ile gıdadan sonra geliyor. Eleman.net'in anketinde yer alan işyeri uzaklı nedeniyle mülakata gitmeyen adayları, TÜİK rakamlarına göre, hane halkının ana harca kalemlerinde biri olan ulaşım ücretlerinin yüksekliği caydırıyor.

ULAŞIM ZAMLARI
Servis hizmeti olmayan işyerlerine kendi olanaklarıyla gitmek zorunda kalanlar ağırlıklı olarak toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Ancak, özellikle büyük kentlerde toplu ulaşım ücretleri de bu durumda caydırıcı oluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi yakın zamanda, İETT otobüsleri, Tünel, Nostaljik Tramvay, özel halk otobüsleri, Otobüs AŞ ve raylı sistemler, İDO Sirkeci-Harem Araba Vapuru, Şehir Hatları vapurları, özel deniz motorları ve Marmaray ulaşım ücretlerini yüzde 10.3 artırdı.

Ayrıca aynı tarihlerde, Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, EGO otobüsleri, Metro ve Ankaray ücretlerine yüzde 15'i aşan zam yaptı.

"MÜLAKATINA GİTMEMESİ BİR REFERANS ÖLÇÜSÜ"
Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, insan kaynakları yöneticileri ve işverenlerin en çok rahatsızlık duydukları konunun, adayların mülakat davetlerini kabul edip akabinde her hangi bir mazeret belirtmeksiniz iş görüşmelerine katılmamaları olduğunu belirtiyor.

Bu oranın yaklaşık yüzde 40’a vardığını söyleyen Duyarlar, "İş arayan kişi o şirketin mülakatına gitmediği takdirde, daha sonra şirketin başka bir pozisyonuna başvurduğunda mülakata çağrılma olasılığı oldukça azalıyor. Kişinin daha önceki pozisyonun mülakatına gitmemesi bir referans ölçüsü olarak algılanıyor" dedi.

İş arayanların pozisyon seviyesi arttıkça, ulaşım masraflarının da şirketler tarafından karşılanması nedeniyle, mülakat randevusuna da sadak artıyor. Duyarlar, "Genel Müdür seviyesinde iş arayanlar, mülakatlara sadık kalıyorlar. Bu tarz gerekçeler pozisyon seviyesi yükseldikçe ortadan kalkıyor. Çünkü pozisyon yükseldikçe alternatif de azalıyor" dedi.

 FOTOĞRAFLI