Halit YILMAZ/SORGUN (Yozgat), () - YOZGAT'ın Sorgun İlçesi'nde, jeotermal sıcak su kaynaklarından faydalanılarak topraksız tarım uygulaması ile Avrupa standartlarına uygun hormonsuz inorganik salkım domatesi üretildiği belirtildi. 25 bin metrekare alana sahip tesislerde aylık 50 ton, yıllık ise bin 200 ton domates üretimi gerçekleştiriliyor. Üretilen domatesler Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir gibi büyükşehirlere gönderiliyor.
İşletme sahibi Oktay Künbetli, jeotermal sıcak su kaynakları ile 25 bin metrekarelik alanda inorganik domates üretimi yaptıklarını belirtti. Künbetli, "Yılın 12 ayında seramızda üretilen domatesleri Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlere gönderiyoruz. Bu sene ağırlıklı olarak Ankara piyasasına ürünümüzü sunuyoruz. Jeotermal olduğu için 12 ay üretimimiz var. Topraksız tarım denilen sistemle üretim yapıyoruz. Topraksız olduğu için hastalık riski daha az olduğundan dolayı Avrupa standartlarının belirlemiş olduğu sevinin çok daha altında ilaç kullanımı oluyor. Yani Avrupa standartlarına uygun üretim yapıyoruz. İlaç kullanımı az Avrupa standartlarına uygun üretim yapıyoruz" dedi.
BOMBUS ARILARI DÖLLEME VE TOZLAMA YAPIYOR
Künbetli, Bombus arıları ile dölleme ve tozlama yapılıp hormonsuz domates elde edip, aylık 50, yıllık ise bin 200 ton üretim gerçekleştirdiklerini belirtti. Künbetli, "İleriye dönük hedefimiz, bunu aylık 60-65 tona çıkarmak. Ancak jeotermal sıcak suyumuz yeteri kadar olmadığı için istediğimiz iklimlendirmeyi sağlayamıyoruz. Hatta doğalgaz takviyesi dahil yapıyoruz. Bundan dolayı istediğimiz verimi elde edemiyoruz. Ayrıca ürettiğimiz domatesler az ilaç kullanımından dolayı hastalık riski çok az. İstediğimiz minarelleri istediğiniz oranda verebildiğiniz için kontrollü tarım yapıldığından dolayı istenilen lezzet ve tadı yakalayabiliyorsunuz" dedi.

FOTOĞRAFLI