TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta kırsal alana yatırım yapmak isteyen işletmeciler tarafından hazırlanan projelere mali destek devam ediyor. Geçen yıl destekten 33 proje sahibi yararlanırken, bu sene ise 17 projenin bakanlık tarafından onaylanarak destekleneceği belirtildi.
Yozgat'ta doğal kaynaklarla birlikte çevrenin korunması dikkate alınarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretimle birlikte tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen destekten geçen yıl 33 proje sahibi yararlandı. Bakanlık tarafından aktarılan 7 milyon 877 bin 307 lira mali destek ile projelerin yatırıma dönüştürülmesi çalışmalarına başlandı. 33 projeden 27'si tamamlanarak 137 kişiye de istihdam sağlandı. 6 projenin yatırıma dönüştürülmesi çalışmalarının ise devam ettiği bildirildi.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında bu yıl hazırlanan 17 projenin bakanlık tarafından onaylanıp, desteklenmesinin uygun bulunduğunu belirtti. Özdemir, onaylanan 17 projeye bağlı kırsal alanda gerçekleştirilecek yatırımlar için 5 milyon 599 bin 932 lira mali destek verileceğini ifade etti. Özdemir, proje sahipleriyle yapılacak sözleşme sonrasında il genelinde 12 çelik silo, 2 adet un fabrikası, birer adet tohum işleme, güneş enerjisi sistemi ve tavukçuluk tesisinin kurulacağını anlattı.
Özdemir, "Çiftçimize alternatif gelir kaynaklarının oluşturulmasına yönelik olarak planlanan yatırımlar, kırsaldan şehre göçü de büyük oranda durduracaktır. Aynı zamanda tarımsal yatırım kapasitesi güçlendirilirken, yatırımların hayata geçirilmesinde kullanılacak işgücü ve yaratılacak istihdam ile il ekonomisine de ciddi katkılar sağlanmış olunacaktır" dedi.

HG (AY/AK) (FOTOĞRAFLI)