TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgeleri arasında yer alan Yozgat'ta son yıllarda bölge çiftçisinin önemli gelir kaynağı olan şekerpancarı ekim alanlarının daralmasıyla birlikte nadasa bırakılmak zorunda kalan yerlerde patates ekimi yapılması kararı alındı.
Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezleri arasında ilk sırada yer alan Nevşehir ve Niğde bölgesinde üretilen patateste 2002-2005 yılları arasında görülen hastalık üzerine bakanlık tarafından bölgedeki üretim durduruldu. Aynı yıllar arasında gerçekleştirilen alan taraması ve analiz çalışmaları sonucu patates üretimi açısından Yozgat'ın oldukça uygun alanlara sahip olduğu belirlendi. Yozgat Valiliği öncülüğünde 2005 yılında sertifikalı 33 ton patates tohumu temin edilerek, tespit edilen alanlarda çiftçilere deneme amaçlı ekimi yaptırılarak istenilen sonucun alındığı belirtildi.
Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, patates üretiminin daha yaygın hale gelebilmesi amacıyla hazırladığı 'Patates üretimini geliştirme projesi', Yozgat İl Genel Meclisi tarafından uygun bulunarak desteklenmeye başlandı. Yozgat yöresinde üretilen patatesin diğer bölgelere göre daha kaliteli ve dayanıklı olduğu vurgulanarak, "Yozgat'ın rakımının yüksek, sulanabilir alanlarda daha önceki yıllarda şekerpancarı ekiminin yapılmış olması, bu alanlarda ise kimyasal kullanımının fazla olmamasının daha kaliteli ve dayanıklı patates üretiminin elde edilmesinde önemli rol oynamaktadır" denildi.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, şekerpancarı ekim alanlarının daralması nedeniyle boş kalan alanların değerlendirilmesi kapsamında bu yıl da Boğazlıyan, Şefaatli ve Aydıncık ilçelerinin pilot bölge olarak belirlendiğini söyledi. Özdemir, Boğazlıyan ilçesindeki patates tesisi şirketinin üst düzey yöneticileriyle yaptığı toplantıda, projenin desteklenmesi konusunda yapılması gereken çalışmaların protokole bağlandığını bildirdi. Özdemir, sulanabilir tarım alanlarında üretilen şekerpancarı ile münavebeye girecek şekilde patates ekiminin yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında yapılan görüşmelerin olumlu sonuç verdiğini belirtti.
Boğazlıyan ilçesinde faaliyette bulunan özel sektöre ait patates işleme fabrikası ile varılan mutabakat doğrultusunda pilot bölge ilan edilen Boğazlıyan, Şefaatli ve Aydıncık ilçelerinde yaklaşık 300 dekar alanda sözleşmeli patates üretimi yapılması konusunda görüş birliğine varıldı. Pilot bölgede yapılacak yetiştiricilikle ilgili eğitim ve toprak analiz çalışmalarının patates işleme fabrikası tarafından verileceği bildirildi.