ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Tahran'da gerçekleştirilen doğalgaz görüşmelerine değinen Yıldız, "Orada bize teklif edilen bir fiyat vardı. O bizi tatmin etmedi. Biz tahkimdeki hedeflerimize yaklaştığımız ölçüde tahkimi konu ederiz. Biz başkasının, başkası da bizim hakkımızı yemesin. Dünyada uluslararası arenada geçerli bir doğalgaz fiyatı var. Bu doğalgaz fiyatının üzerinde bir fiyatla Türkiye doğalgaz almayacaktır" dedi. "2.10 SEVİYESİNİ MUTLAKA BULMASI GEREKTİĞİ KANAATİNDEYİM"

Merkez bankası kararlarını değerlendiren Yıldız, "Siyasi gerekçeler kısa vadeli görünüyor. Ben gerçek değerleri olan 2.10 seviyesini mutlaka bulması gerektiği kanaatindeyim. İster büyüme hedeflerimize ulaşalım, isterse altına kalalım. Enerji sektörü ile alakalı hedeflerimizde bir değişme yok. Dün İran ile yapılan görüşmelerde, doğalgaz önemli müzakere konularından birisiydi. Böyle bir anlaşma tercüme hatasından olmuş olabilir. Bu konu ile ilgili görüşmelerimiz başlamıştır. Şu anda yapılmış bir anlaşma yoktur. İran ile doğalgaz fiyatlarında anlaşabilmiş değiliz. Satış rakamlarını ticarete, gaz akışına mani olmamak kaydıyla yüksek bulmaktayız. Bunların düşünülmesi gerektiğini İran'da, Tahran'da mevkidaşlarıma aktardım. Onlar da haksız görmüyorlar. Ama mekanizmaları önemli. Tahkim devam ediyor. Bizim beklediğimiz indirim tahkim sonucunda netleşmiş olacak. Bu müzakereler önümüzdeki hafta devam eder" diye konuştu. "ÜRETİLMEYEN BİR PETROLÜN İLETİLMESİ SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Yıldız, "Irak'ta üretildiği kadar ileteceğiz. Üretilmeyen bir petrolün iletilmesi söz konusu olamaz. Uluslararası piyasaya, Kuzey Irak'tan henüz aktarılmış bir petrol yoktur. Bir satış gerçekleşmemiştir. Bağdat ve Erbil'in herhangi bir tereddüt yaşamamasını özellikle söylerim. Asıl top Erbil ile Bağdat arasındaki kurulan komite dededir. Onların vereceği karardadır. Bütün alt yapıyı hazırlamış durumdayız" şeklinde konuştu. "IRAKLI KARDEŞLERİMİZ KENDİ ARASINDA KARAR VERECEK"

Yıldız, "Petrol çıkması halinde, ortada bir varlık oluşacak. Bu varlığın yine Irak Anayasa'sına göre paylaşılması konusu, Buna Türkiye karar vermeyecek. Buna Iraklı kardeşlerimiz kendi arasında karar verecek" dedi. "TAHRAN'DAKİ TEKLİFLER, TAHKİM İLE ALAKALI KARARLARIMIZI DEĞİŞTİRECEK TEKLİFLER DEĞİLDİR"

Tahran'da gerçekleştirilen doğalgaz görüşmelerini de değinen Yıldız şöyle konuştu: "Orada bize teklif edilen bir fiyat vardı. O bizi tatmin etmedi. Biz tahkimdeki hedeflerimize yaklaştığımız ölçüde tahkimi konu ederiz. Biz başkasının, başkası da bizim hakkımızı yemesin. Dünyada uluslararası arenada geçerli bir doğalgaz fiyatı var. Bu doğalgaz fiyatının üzerinde bir fiyatla Türkiye doğalgaz almayacaktır. İran'ın doğalgaz ihraç etmeye, Türkiye'nin de ithal etmeye ihtiyacı var. Ama makul değerlerde. Tahran'daki teklifler, tahkim ile alakalı kararlarımızı değiştirecek teklifler değildir." "OCAK VE ŞUBAT AYI İTİBARİYLE DE BU MALİYETLERİ YANSITMAYACAĞIZ"

Yıldız, Tahran'a gitmeden önceki maliyetler, cidden beni sıkıntıya sokmuştu. Son gelişmelerle birlikte inşallah ben dolar fiyatlarının biraz daha gevşeyeceği kanaatindeyim. Ocak ve şubat ayı itibariyle de bu maliyetleri yansıtmayacağız" dedi. (HT)