ANKARA, () - ENERJİi ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
Soma'daki madenlerin üretimine ilişkin Yıldız, "Bu firmaya ait üç yer vardı. Kazadan sonra herhangi bir üretim söz konusu olmadı. Çalışma bakanlığımızdaki iş müfettişleri diğer iki ocaktaki çalışmaları da durdurdu. Bu üretimin durması anlamına geliyor. Bu arada yapılması gerekenler eksikliklerin giderilmesi. Eksiklikler giderilene kadar üretim söz konusu değil" dedi.
"BAĞDAT'TAN GELEN PETROL DURMUŞ DURUMDA"
Kuzey Irak'tan gelen petrole ilişkin Yıldız, "Bu petrol Türkiye'nin petrolü değil Irak'ın petrolü. Günlük 100, 120 bin varil civarında Kuzey Irak'tan petrol gelmeye devam ediyor. Bağdat'tan gelen petrol durmuş durumda. Boş kapasite vardır. Günlük 1 buçuk milyon varile kadar taşıyabilecek bir kapasiteye sahibiz. Tarafımıza yapılmış resmi bir tebligat yoktur. Herhangi bir ambargo söz konusu değil. Gizli saklı yapan bir ülke değiliz. Hukuk devletiyiz" ifadelerine yer verdi.
"DOĞALGAZA HAZİRAN AYINDA ZAM YOK"
Yıldız, doğalgaza haziran ayında zam yapılmayacağını belirterek, "Doğalgaza haziran ayında da mayıs fiyatları ile daha önceki fiyatlarla devam edeceğiz her hangi bir fiyat artışı söz konusu değildir" dedi.
Soma'daki madenlerin üretimine ilişkin Yıldız, "Bu firmaya ait üç yer vardı. Kazadan sonra herhagi bir üretim söz konusu olmadı. Çalışma bakanlığımızdaki iş müfettişleri diğer iki ocaktaki çalışmaları da durdurdu. Bu üretimin durması anlamına geliyor. Bu arada yapılması gerekenler eksikliklerin giderilmesi. Eksiklikler giderilene kadar üretim söz konusu değil. Eksikliklerin giderilmesi teftişler sonucunda uygun bulunuyorsa üretime geçilecek. Teftişlerden uygun kararı çıkmazsa üretime açılmayacak. Son üç yıl içerisinde çalışma bakanlığımızın yaptığı teftişlerde yaklaşık olarak 130 adet kömür ocağı, bizim yaptığımız teftişlerde de 114'ten fazla kömür ocağı kapatılmış durumundadır. Basında çok fazla yer almıyor" diye konuştu.

(HT)