Susam karaborsaya düşünce Bursalı simitçiler, çareyi susamsız simit üretmekte buldu. Susamlı simitin 1 liradan satıldığı şehirde, susamsız simit 70 kuruştan satışa sundu. Susamsız simit vatandaşlar arasında da görüş farklılığına sebep oldu, bazıları susamsız simidi beğenirken bazıları da "Simide lezzeti susam veriyor" diyerek tepkilerini dile getirdi.

'MALİYETİNE SİMİT SATILIYOR'
Bursa Simitçiler ve Unlu Madde İmalatçıları Odası Başkanı Erdal Pınar, susam fiyatlarının esnafın belini büktüğünü söyledi. Susamın kilogramının 9,5 liraya satıldığını ve fırıncı esnafın bundan mağdur olduğunu dile getiren Pınar, "Girdilerimizin yüzde 30'unu susam oluşturuyor. Yani susam, bir simidin maliyetine yüzde 30 fark koyuyor. Şubat ayından bu tarafa susama çok aşırı derece zam geldi. Yüzde 115 susamda zam var. Esnafımız mağdur, maliyetine simit satılıyor" dedi.

REKOLTE DÜŞÜYOR
Türkiye'de ise susam rekoltesinde son yıllarda ciddi düşüşler yaşandı. 2007 yılı itibariyle 43 bin hektar alandan, 23 bin tonluk susam üretimi elde edilirken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre; geçen sene 292 bin 63 dekarlık ekili alanda 16 bin 221 ton susam üretildi. Türkiye'de üretilen 16 bin ton susamın neredeyse tamamı Japonya tarafından alınıyor. Türkiye'nin susam ihtiyacı ise Sudan, Etiyopya ve Nijerya gibi Afrika ülkeleri ile Özbekistan, Pakistan ve Hindistan gibi Asya ülkelerinden karşılanıyor.