İZMİR Defterdarı Tamer Utkucu, 10- 150 milyon dolar arasında yatırım yapanlara 30 yıllık yer tahsis edeceklerini açıkladı. Utkucu, "Bazı alanların ihalesiz olarak verilmesinde de bağlayıcı kurallar var. Örneğin organize hayvancılık yapacaklar için 20 milyon dolarlık yatırım şartı var. Teknolojik seracılıkta da en az 10 milyon dolar ve en az 10 kişiye 10 yıl süreyle isihdam şartı bulunuyor. Kıyı yatırımlarında ise en az 150 milyon dolarlık yatırım ve 10 yıl boyunca en az 250 kişiye istihdam şartı var" dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meclis toplantısında konuşan İzmir Defterdarı Tamer Utkucu, irtifak hakkıyla yatırımcılara 30 yıla kadar yer tahsisi yaptıklarını söyledi. Hastane yatırımlarından, turizm, termal ve liman yatırımına kadar farklı seçenekler sunduklarını belirtten Utkucu, Hazine taşınmazlarının sanayiciye, yatırım amacıyla irtifak hakkı veya kiralanma yöntemiyle 30 yıllığına kiralandığına dikkat çekti. Sağlık, turizm, sera, enerji gibi çeşitli sektörlere yatırım imkanlarını sunduklarını açıklayan Utkucu, “Böylece firmalar 30 yıl boyunca irtifak hakkı sağlanan yeri kendi malıymış gibi kullanabiliyor. Bazı alanların ihalesiz olarak verilmesinde de bağlayıcı kurallar var. Örneğin organize hayvancılık yapacaklar için 20 milyon dolarlık yatırım şartı var. Teknolojik seracılıkta da en az 10 milyon dolar ve en az 10 kişiye 10 yıl süreyle isihdam şartı bulunuyor. Kıyı yatırımlarında ise en az 150 milyon dolarlık yatırım ve 10 yıl boyunca en az 250 kişiye istihdam şartı var" dedi. Herkesin sahillerden eşit faydalanma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Utkucu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buralar sadece belediyelere ve mahalli idarelere kiraya verilebiliyor. Onun haricinde Danıştay buraların özel sektöre kiralanmasını yasakladı. Türkiye’nin her yerinde vatandaşlar istedikleri kumsalda hiçbir ücret ödemeden yararlanma hakkına sahip. Sadece şezlong kiralama gibi alacağınız hizmetleri için ücret ödeyebilirsiniz."
İZMİR'İN ÜÇTE BİRİ HAZİNE'NİN
Hazine’ye ait taşınmazların elde edilmesi ve elden çıkarılmasının da Defterdarlık hizmetlerinden biri olduğunu aktaran Utkucu, "İzmir’de toplam 105 bin 508 taşınmaz bulunuyor. Bu alanların kapladığı yer ise İzmir’in yüzde 30’luk kısmına denk geliyor. Yani kentin nedereyse 3’te 1’i Hazine’ye ait. Toplam 4.5 milyon metrekareyi bulan bu taşınmazlardan geçen yıl 71 milyon liralık kısmının satışını yaptık. Yine geçtiğimiz yıl 28.5 milyon liralık orman arazisi (2B) satışı yaptık. Yaklaşık 19 bin kullanıcı 2B yasası ile taşınmazlarına sahip oldu. Hazine’ye ait alanlardan elde edilen kira bedelleri 7 milyon, ecrimisil bedelleri ise yaklaşık 19 milyon lirayı buldu. İrtifa hakkı gelirleri de 20.5 milyon olurken genel toplamda 118 milyon liralık gelir elde edildi" dedi.
İzmir’de 2013’te 940 bin muhabese işlemi yaptıklarını vurgulayan Utkucu, döner sermayeli kurumlardan ise 6 aylık süreçte 123 milyon lira tahsilatta bulunduklarını açıkladı.
YORGANCILAR'DAN HEYKEL ÇIKIŞI
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise, siyasi iklim açısıdan sıcak bir yazın geride bırakıldığını söyledi. Lice'de PKK'lı heykelinin dikilmesi ve bu süreçte bir askerin şehit olmasını eleştiren Yorgancılar, "Bunlar bu cesareti nereden buluyor anlamakta zorlanıyorum. Öncelikle bayrak indirme ve arkasından heykel dikme gibi girişimlere asla taviz verilmemelidir. Biz barış istiyoruz ama bu süreçte kaybettiğimiz şehitlerin kanları yerde kalıyor. Çözüm süreci isteyenler bilsin ki bu durum devam ettiği sürece başarıya ulaşılması zor" dedi.
Konuşmaların ardından EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Defterdar Tamer Utkucu’ya teşekkür plaketi verdi.

FOTOĞRAFLI