aşbakan Binali Yıldırım, yerli ve yabancı yatırımcılara “Güven konusunda zerre kadar tereddüdünüz olmasın” diye seslenirken, 2017’nin yatırım hamle yılı olacağını söyledi. Dün, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirilen 9’uncu Yatırım Danışma Konseyi toplantısında konuşan Yıldırım, toplantının ana amaçlarını “geçen bir yılın muhasebesini yapmak”, “yatırımcılardan gelecek müjdeli haberleri dinlemek” ve “kendilerine düşen görevi dinlemek” şeklinde sıraladı. Ardından da Daha elverişli bir yatırım ortamı oluşturmak ve ülkemizi küresel yatırımcı için daha fazla cazibe merkezi haline getirmek için neler yapabileceğimizi, duyacağımız önerilerle, taleplerle gözden geçireceğiz” dedi. Haziran ayından bu yana geçen 4-5 aylık sürede ekonomiyi, yatırımcıları ilgilendiren yasal düzenlemeler yapıldığını, idari tedbirler alındığını hatırlatan Yıldırım, küresel yatırımcıların Türkiye’de hem yeni iş kurma hem de mevcut işlerin geliştirilmesine yönelik beklentilerinin karşılanacağını vurguladı.

İŞTAHINIZI ARTIRACAK KARARLARIMIZ VAR
Başbakan Binali Yıldırım, “Burada tek taraflı bir alışveriş yok. Kazan-kazan esası var... Siz, ‘Şu yatırım yapacağım, bu istihdamı sağlayacağım, ekonomiye bu katkısı sağlayacağım’ diyeceksiniz. Biz de size bunları yapabilmeniz için ihtiyacınız olan destekleri vereceğiz.  Bütün bunları teferruatıyla konuşacağız. Ama biliniz ki, 2017 bizim için yatırım hamle yılı olacaktır. Yatırım hamle yılında da tabii yeni yeni desteklerimiz var, sizin iştahınızı artıracak, çok önemli kararlarımız var. Paylaşacağız” dedi.

Son 14 yılda küresel firmaların sadece Türkiye’de yatırım yapmakla kalmadıklarını; Orta Asya, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinin operasyonlarını da Türkiye’den yönettiklerini söyleyen Başbakan, “Biz de Türkiye ve İstanbul’un yatırım, ticaret ve finansın merkezi olması için adımları atıyoruz. İstanbul Finans Merkezini 7 milyar dolar yatırımla bölgesel merkez olarak planlıyoruz” diye konuştu.

2002’yle bugünü kıyaslayın, görün

Türkiye’de çok büyük yapısal dönüşüm gerçekleştirdiklerini, demokratikleşme, kalkınma, ekonomik büyüme anlamında kayda değer iş yaptıklarını ifade eden Yıldırım, “Eğer 2002 AK Parti hükûmetinin ilk defa göreve geldiği yıllardaki Türkiye’nin ekonomik görünümüyle bugünkü görünümünü kıyaslarsanız yapılanların neler olduğunu kolayca göreceksiniz. Ben tereciye tere satacak değilim. Siz kimin küresel krizde hangi performansı gösterdiğini de biliyorsunuz” dedi.
Siz isteyin, biz yapalım, kazanın

Yönetim olarak iş adamların iş yapma iştahlarını ve kararlılıklarını artırmak olduğunu belirten Yıldırım, şunları söyledi: “İşi siz yapacaksınız, yatırımı siz yapacaksınız, üretimi siz yapacaksınız, ürettiğiniz malı bütün dünyada siz pazarlayacaksınız, parayı siz kazanacaksınız. Ama birçok insana da hayatını idame ettirecek istihdam sağlayacaksınız. Bize düşen görev sizin önünüzü açmak, derdinize çözüm üretmek. Onun için her şeyi açık açık söyleyin. Saklarsınız üzülürüz.”

Millet ekonomiyi teminat altına aldı

İş adamlarına 15 Temmuz darbe girişiminden de söz eden Yıldırım, “O gün Türk milleti sadece darbeyi bastırmadı, ekonomiyi de teminat altına aldı. Türk ekonomisinin darbe sonrası görünümü, herhangi bir olayla küresel veya bölgesel olaylardaki görünümü arasında hiç fark olmadı. Göstergelerdeki değişimler çok sınırlı kaldı ve Merkez Bankası bile piyasalara müdahale etme ihtiyacı duymadı. Girişimin ardından başlayan hafta kamu ve özel sektörde her şey tıkır tıkır işledi.”

Güven mesajı verdiler

9. Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı’na 14 farklı ülkeden, 10 ayrı sektörde yer alan ve toplam ciroları 666 milyar dolar, toplam istihdamı da 1,5 milyon olan konsey üyeleri, ekonomiye güvenlerini dile getirdi. Toplantıya Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Cyrill Muller, Alstom Başkanı, Alzahid Group CEO’su, Bank of China Kıdemli Başkan Yardımcısı, BP, Burgan Bank, Microsoft, Katar First Bank, Renault, United Technologies yöneticileri ile Vodafone Grubu’nun Türkiye’den transfer ettiği Ticari Operasyonlar ve Strateji Dünya Başkanı Serpil Timuray katıldı. Toplantıda, DEİK Bakanı Ömer Cihad Vardan, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, YASED Başkanı Ahmet Erdem de Türk  iş dünyasını temsil etti.
Bildirge: Türkiye’nin algı ve gerçeği çok farklı
9. Yatırım Danışma Konseyi (YDK) Toplantısı’nın sonuç bildirgesi, Başbakan Binali Yıldırım ve konsey üyelerinin katıldığı basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı. United Technologies Corporation Başkan Yardımcısı David Hess tarafından okunan bildirgede, özetle şunların altı çizildi: “Yatırım yeri olarak Türkiye ile ilgili algı ve gerçekler arasında çok önemli farklılıklar olduğunu gözlemliyoruz. Hükümete, uluslararası iş dünyasının tüm kesimleri ile iletişim kanallarını daha etkin bir şekilde kullanmasını tavsiye ediyoruz. YDK, söz konusu algı farklılığının giderilmesi için hükümetle birlikte çalışmayı taahhüt etmektedir. Türkiye, iç tasarruf oranlarının artırılması ile sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeyi teşvik etmek amacıyla; üretim faktörlerinin birikimini geliştirmeli, eğitim, teknoloji ve altyapı alanlarında daha fazla harcama yapmalı ve yapısal reformları uygulamaya koyarak verimliliği artırmalıdır.”