Muhammet KAÇAR/ RİZE, () - ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, geçen yıl birinci sürgünde Çaykur ve özel sektörün toplamda 421 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdiğini hatırlattı, yaşanan don olayı nedeniyle bu yıl yüzde 15 oranında rekolte kaybı ile bu rakamın 360 bin ton seviyelerine gerilediğini açıkladı.
Çaykur Genel Müdürü Sütlüoğlu, birinci sürgün döneminde üreticilerden 210 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini belirterek bugün ikinci sürgün yaş çay alımlarına başladıklarını söyledi. Yaşanan don olayı nedeniyle yaş çayda rekolte kaybı yaşandığını ifade eden Sütlüoğlu, "Birinci sürgünde Çaykur 210 bin ton, özel sektör ise 150 bin ton olmak üzere toplamda 360 bin ton yaş alımı gerçekleştirildi. Geçen yıl 421 ton yaş çay alınmıştı. Bu yıl 61 bin tonluk azalma var. Yani yüzde 15 dolayında rekolte kaybı söz konusu" dedi.
RAMAZAN AYI ÖNCESİ ÜRETİCİYE ÖDEME
Nisan ayı sonunda alınan ve katma değeri çok yüksek olan 4 bin 200 ton yaş çay karşılığında üreticilere ilave ödeme ile 12 milyon 171 bin liralık ödeme yaptıklarını ifade eden Sütlüoğlu, bu üründen elde edilecek çayları yeni markalarla piyasaya süreceklerini söyledi. Çaykur Geel Müdürü, "Mayıs ayında üreticilerden aldığımız çayın bedeli olan 257 milyon 166 bin lirayı da Ramazan ayına kadar ödeyeceğiz. Birinci sürgün için toplam 290 milyon lira ödeme yapacağız. Yaklaşık 190 bin 287 üreticimizin 72 bin 261 dekarlık alanda yaptığı çay budama bedeli olan 104 milyon 770 bin liranın ödenmesi için de görüşmelerimiz sürüyor” ifadelerini kullandı.
'BEYAZ ÇAY İMPARATORLARIN ÇAYI OLARAK ADLANDIRILIYOR'
Çaykur olarak 295 kilo beyaz çay tomurcuğu satın aldıklarını ve üreticilere 74 bin 200 lira ödeme gerçekleştirdiklerini hatırlatan Sütlüoğlu, konuyla ilgili olarak da şunları söyledi:
"Beyaz çayı yakında piyasaya süreceğiz. Tescil ve kutularının yapımı zaman alıyor. Fiyatı henüz belirlemedik. Dünya piyasalarında beyaz çay fiyatları bin dolardan başlıyor, 5-10 bin dolarlara kadar çıkıyor. Bizim beyaz çayımız pestisist ihtiva etmeyen kaliteli bir çaydır. Bu çerçevede bir fiyat belirleyeceğiz. Beyaz çay, imparatorların çayı olarak adlandırılıyor. Binlerce yıl öncesinde bir Çin imparatorunun bulduğu bir çaydır. Hücre yenileme özelliği, gençleştirme özelliği olan, çaydaki bütün özellikleri en ileri derecede taşıyan ilaç olarak kabul edebileceğimiz mucizevi bir üründür. Aranan ama pek bulunmayan efsane bir üründür. Üretim çok sınırlı. Beyaz çay, çayın üst kısımlarındaki tomurcuklardan elde ediliyor.Çok değerli bir ürün. Anzer balı gibi şifa niyetine aranan bir ürün olacak. İçebilen için çok değerli bir çay."

FOTOĞRAFLI