ÇAY FİYATI ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİNİN ALTINDA KALDI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in 12 kuruş destekleme ile birlikte 1.50 kuruş olarak açıkladığı 2014 yılı yaş çay taban fiyatı üreticilerin beklentisinin altında kaldı.  
ÇAY ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ: BEKLENTİMİZİN ALTINDA OLDU
Çay Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi, yaş çay taban fiyatının beklentilerin altında kaldığını belirterek şunları söyledi:
"Yüzde 12 dolayındaki zammı en az yüzde 15 olması gerekirdi. 30 Mart tarihinde çayda yaşanan don olayı nedeniyle rekolte yüzde 30’lara varan oranda düştü. Bütün üreticiler bundan etkilenecek. Üreticilerimiz kotalarını dolduramayacak. En azından 12 kuruş destekleme fiyatını 20 kuruşa çıkarsaydılar üreticilerin mağduriyeti giderilecekti. Ama bu yapılmadı, taban fiyata cüzi bir artışla çay fiyatı 1.50 kuruş olarak açıklandı. Bu beklentimizin altında kaldı. Don olayı nedeniyle rekoltenin düşmesi gerekçesiyle destekleme priminin artırılması için çaba harcayacağız."
Çay taban fiyatını değerlendiren bazı üreticiler de verilen fiyatın iyi olduğunu ancak biraz daha fazla fiyat verilmesini beklediklerini ifade etti, "En azından bir kilo çayla iki ekmek alsaydık iyi olurdu" dedi.
ZİRAAT ODASI: ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİ GİDEREK KARŞILANIYOR
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ise yaş çay taban fiyatının destekleme dahil en az 1.60 kuruş olmasını talep etiklerini hatırlattı, açıklanan 1.50 kuruş fiyatın da bu rakama yakın olduğunu belirtti. Paliç, "İstediğimiz fiyatın 10 kuruş altında olsa da üreticinin beklentisi giderek karşılanıyor. Önümüzdeki yıllarda bu beklentinin tam olarak karşılanacağına inanıyorum. Enflasyon oranının üzerinde bir fiyat açıklandı. Özel sektörün de bu fiyattan ürün almasını bekliyoruz" diye konuştu.

MK(TM/BT) (FOTOĞRAFLI)