ADANA'da meteoroloji yetkilileri, il geneline 48 gündür düşmeyen yağışın, yarın akşam saatlerinde başlamasını beklediklerini açıklarken üretici temsilcileri ise mevsiminde yağan yağmurun yerini tutmayacağını, kuraklığa da çare olmayacağını söyledi.
Geçtiğimiz yıllarda aralık ayında toplam yağış miktarı metrekareye ortalama 133.9 kilogram; ocak ayında ise 108.7 kilogram düşerken bu dönemde  neredeyse yağış olmadı. Kuraklığa bağlı olarak Seyhan Baraj Gölü'nün bazı bölümlerinde sular çekilince adacıklar ortaya çıktı. Gölün bazı bölgelerinde su, 150 metre kadar geri çekildi. Türkiye'nin 21 milyon tonluk buğday üretiminin 850 bin tonunu karşılayan Adana'da ekilen üründe bir çok yerde yeşermedi. Yağmura bağlı olarak büyüyen buğday, yeşerdiği yerlerde ise istenilen boyuta ulaşmadı. Üretici, bunun üzerine buğdayın yeşermesi ve istenilen boya ulaşması için vahşi sulama yapmaya başladı.
Meteoroloji yetkilileri ise beklenen yağışın Adana'da yarın akşam başlamasını beklediklerini ancak düşecek yağmurun kuraklığa çare olmayacağını belirtti. Mersin'de etkili olması beklenen yağışın Adana'da 3 gün süreceği ancak fazla etkili olmayacağı bildirildi.
BUĞDAY İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Adana Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, yarın yağması beklenen yağmurun buğday için hayati önem taşıdığını söyledi. Kuraklık nedeniyle buğdayda bir rekolte kaybının söz konusu olduğunu belirten İncefikir, "Şuanda buğday 2 karış uzunluğunda, yağmur yağarsa can olur. Bundan sonra yağması muhtemel yağışlar da çok önemli. Adana'da buğdayda yüzde 15-20 oranında bir rekolte kaybı bekleniyor. Bu Türkiye'ye geneli için de geçerli. Ancak bu yağmurun ardından yağacak yağmurların buğdayı toparlama ihtimali var. Kuraklık devam ederse kayıp oranı ciddi oranında artır" diye konuştu.