BURSA merkezli faaliyet gösteren ve meyve ihracatı yapan Alara Fidan Üretim ve Pazarlama A.Ş.'nin CEO'su Yavuz Taner, son dönemdeki yağışların özellikle kiraz üreticilerini olumsuz etkilediğini belirterek, yağışlardan dolayı ilk turfandaların bozulduğunu söyledi. Taner, "İzmir Bölgesi için şu an endişe ediyoruz. Bu sıkıntı daha sonra Afyonkarahisar ve Isparta'daki ürünleri de kapsayabilir. Pazarda oluşabilecek bu sorun nedeniyle belki de bu yıl, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerin kirazı revaçta olabilir" dedi.
Dünyanın çeşitli ülkelerine kiraz üretimi gerçekleştiren Alara Fidan Üretim ve Pazarlama A.Ş. CEO'su Yavuz Taner, son yağışların sektörü olumsuz etkilediğini söyledi. Çiçek döneminde kiraz sezonuna umutlu başladıklarını kaydeden Taner, şöyle dedi:
"Hava şartları ve tozlanma ile verimli bir sene geçirme umudu taşıdık. Özellikle Uzak Doğu, ABD'deki kirazın, sınırlı olması ve kalitesinin düşmesinden dolayı da avantajlı konuma geçme beklentisi içine girdik. Ancak yağışlar nedeniyle olumsuzluklar yaşadık."
Hasat döneminde İzmir Bölgesi'nde dolu yağdığını anımsatan Taner, "Dolu bir nebze etkiledi ama kirazın en büyük zararı, tüm bölgeyi etkileyen yağıştan oldu. Yağmur fazla yağınca ürünlerde çatlaklar ve yarıklar oluştu. Mal toplanamaz hale geldi. Yüzde 70'e yakın çatlayan kiraz tespit edilince birçok ihracatçı İzmir Bölgesi'nden aldığı ürünü kesmek durumunda kaldı." 
Yağışlar nedeniyle zarar gören kirazların ihracatı da olumsuz etkileyeceğini dile getiren Taner, şöyle devam etti:
"Avrupa'da bizden mal almaya başlayanlar, farklı kaynaklar arıyor. O zaman Yunanistan'a İtalya'ya, İspanya'ya, Fransa'ya gidiyor. Nerede sağlıklı kiraz bulursa dönem itibariyle oraya gidiyor. İzmir Bölgesi için şu an endişe ediyoruz. Bu sıkıntı daha sonra Afyon ve Isparta'daki ürünleri de kapsayabilir. Pazarda oluşabilecek bu sorun nedeniyle belki de bu yıl İspanya, Yunanistan gibi ülkelerin kirazı revaçta olabilir."

ST(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)