Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - YABANCIYA mülk satışı bu yılın ilk 6 aylık döneminde geçen yıla göre 2 kattan fazla artarak 3 bin 107'den 7 bin 145'e yükseldi. Yabancıların en çok tercih ettiği il ise 652 konut satışıyla Antalya oldu. Türkiye'de en çok Ruslar taşınmaz satın alırken, Arjantin, Bolivya, Estonya, Liberya, Malezya, Moğolistan, Nijerya, Tayland ve Venezuela'dan da birer mülk alımı yapıldı. 
Yabancıların en çok tercih ettiği il 652 konut satışıyla Antalya oldu. Yabancıya mülk satışında bin 567 Rus vatandaşı Türkiye'den 41'i arsa, bin 347'si konut olmak üzere bin 388 mülk satın alarak ilk sıraya yükseldi. Rus'lardan bazılarının mükleri ortak aldıkları belirtildi. Rusya'yı 720 taşınmazla İngiliz'ler, 653'le Alman'lar, 469'la Norveçli'ler, 323'le Suudi Arabistanlı'lar izledi.
İKİYE KATLANDI
Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasıyla yabancılara konut satışının ikiye katlandığını belirtti. Karataş, bu yılın ilk yarısında toplam 88 ülke vatandaşına gerçekleştirilen gayrimenkul satışlarında Arjantin, Bolivya, Estonya, Hindistan, İzlanda, Liberya, Lüksemburg, Malezya, Moğolistan, Nijerya, Pakistan, Slovenya, Tanzanya, Tayland, Tunus ve Venezuela'ya sadece 1'er mülk satışı yapıldığını kaydetti. Karataş, yıl sonuna kadar yabancılara mülk satışından toplam 3 milyar dolar gelir hedeflendiğini belirtti.
İÇ PİYASA DURGUN
Sektörde iç piyasadaki durgunluğun devam ettiğine işaret eden Deniz Karataş, bu durgunluğun eylül ayına kadar süreceğini, yerel seçimin devam eden etkilerinin yanı sıra, cumhurbaşkanlığı seçimi, tatil ve ramazan nedeniyle oluşan rehavetin de satışları durdurduğunu dile getirdi. Karataş, eylülde faizlerin düşmesini ve yılın son çeyreğinde konut alımlarının hızlanmasını beklediklerini kaydetti.
SEÇİM SÜRECİ VE FAİZLERİN YÜKSEKLİĞİ ETKİLEDİ
Konut satışlarında iç piyasadaki düşüşün en önemli sebebi olarak yerel seçim sürecindeki siyasi kriz ortamını ve faizlerin yüksekliğini gösteren Karataş, yılın ilk 5 ayında 432 bine varan konut satışının 199 bininin yeni, 233 bininin ise ikinci el konutlardan oluştuğunu söyledi. Faiz oranlarındaki yüksekliğin banka kredileriyle alınan ipotekli satışları da düşürdüğünü anlatan Deniz Karataş, evlerin nakit veya senetle alındığını, geçen yıl 201 bin 622 olan ipotekli satışın bu yıl yüzde 33,65'lik düşüşle 133 bin 777'ye gerilediğini aktardı.

FOTOĞRAFLI