Avrupa’nın en büyük otomobil şirketlerindenVolkswagen'in (VW)  yönetiminin, egzoz ölçümünde kullanılan yazılımın yasalara aykırı olduğunu uzun zamandır bildiği iddia edildi.


BELGE ORTAYA ÇIKTI!

"Bild am Sonntag" gazetesinin haberine göre, VW şirketindeki egzoz emisyon testinde araçlarda manipülasyon yapıldığına ilişkin yapılan incelemelerde önemli bir belgeye rastlandı.

BOSCH UYARMIŞ

Söz konusu yazılımı VW’ye satan Bosch şirketinin 2007 yılında gönderdiği yazıda, bu yazılımın test amaçlı olduğu, araçların normal kullanımı için öngörülmediği ifade edilerek, yazılımın kullanılmasının yasalara aykırı olduğunun bildirildiğine işaret edildi.

Sahte yazılımdan haberdar mıydı?

"Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" gazetesinde yer alan habere göre de şirketin bir çalışanı yönetimi, 2011 yılında söz konusu yazılımın kullanılmasının yasalara aykırı olduğu yönünde uyardı.

Söz konusu çalışanın yazısının geçen cuma günü yapılan Denetleme Kurulu toplantısında gündeme geldiği kaydedildi.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), 18 Eylül'de VW'nin ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların, yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinin maniple edilmesinden dolayı çevreyi, standartlardan 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı. Söz konusu manipülasyondan yaklaşık 482 bin dizel aracın etkilendiğini bildiren EPA, VW hakkında para cezası ve ihtiyati tedbir kararı verilebileceğini duyurmuştu. 

Skandalın ortaya çıkmasının ardından VW'nin Yönetim Kurulu Başkanı Martin Winterkorn görevinden istifa etmişti. Şirket dünya genelinde 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testi manipülasyonundan etkilendiğini ve zararı karşılamak için yaklaşık 6,5 milyar avroluk bütçe ayırdıklarını açıklamıştı. Almanya'da ise yaklaşık 2,8 milyon aracın bu konuda etkilendiği ifade edilmişti.Volkswagen Bosch'un sözünü dinlememiş