İSTANBUL, 4 Eylül () - Alışveriş merkezlerinde cirolar, yılın ilk yarısında yaşanan düşüşlerin ardından, Temmuz ayında yeniden yükseldi.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi Temmuz’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.5’e karşılık gelen 23 puanlık artış ile 162 puana yükseldi. AYD Ziyaret Sayısı Endeksi verilerine göre, Temmuz'da AVM’lere giden ziyaretçi sayısı da, 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 8.8 arttı.

ZİYARET SAYISI YÜZDE 8.8 YÜKSELDİ

AYD Başkanı Hulusi Belgü, "Temmuz ayında yaşanan yüzde 8.8’lik artış, insanlarımızın Temmuz’a rast gelen Ramazan ayını alışveriş merkezlerinde geçirmeyi tercih ettiklerini göstermiştir" dedi ve ekledi:

"Alışverişlerde kategori bazındaki en yüksek artış sırasıyla giyim ve ayakkabı-çanta kategorilerinde yaşandı. Temmuz ayı hazır giyim ve ayakkabıda indirim sezonunun başladığı bir ay. Tüketiciler hem indirimlerden yararlanmak, hem de Ramazan Bayramı alışverişlerini tamamlamak için bu kategorilerde yoğun alışveriş yapmışlardır."

TEKNOLOJİ MARKET CİROLARI DÜŞTÜ

Ziyaretçi sayısı ve toplam ciroda yaşanan artışa rağmen yiyecek ve teknoloji market kategorilerindeki düşüşler yaşandığını vurgulayan Belgü, "Özellikle teknoloji market kategorisinde sürekli hale gelen ciro düşüşü artık bazı adımların atılması gereğini ortaya koymaktadır" dedi.

Temmuz 2014’te hipermarket ve teknoloji market/elektrikli eşya kategorilerinde düşüş yaşandı. Endeks her iki kategoride de yüzde 15 oranında azaldı.

GİYİM VE AYAKKABI/ÇANTA'DA BÜYÜK ARTIŞ

Temmuz’da giyim kategorisi cirolarında yüzde 33’lük bir artış yaşanırken, ayakkabı-çanta kategorisinde de endeks yüzde 32 yükseldi. AVM’lerdeki yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, sinema, kişisel bakım ve kozmetik, kuyum, hoby, petshop, terzi ve ayakkabı tamir servisleri, döviz bürosu, kuru temizleme, eczane gibi diğer alanların ciroları yüzde 17, yiyecek kategorisi ciroları da yüzde 15 artış gösterdi.

Endeks verilerine göre, AVM’lerdeki kiralanabilir alan (metrekare) başına düşen cirolar Temmuz 2014’te bir önceki yılın aynı ayına göre 23 puan artarak verimlilik 616 liraya ulaştı. Verimlilik, İstanbul’da 628 lira, Anadolu’da ise 609 lira olarak gerçekleşti.