İSTANBUL, 4 Eylül () - ABD Merkez Bankası'nın (FED) piyasalara para akıtma anlamına gelen "varlık alım" programını önümüzdeki ay tamamlaması beklenirken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) bu nitelikte bir programı başlatmaya hazırlanıyor.

AMB Başkanı Mario Draghi, bugün faiz indiriminin açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda varlık alımlarını görüştüklerini söyledi.

Bu konuda bazı üyelerin ortaya konandan daha fazlasını, bazıları ise daha azının yapılmasını istediğinin altını çizen Draghi, "Bugünkü toplantıda geniş çaplı varlık alım programı görüşüldü. Varlık alımları özel sektör varlıklarına ya da kamu sektörü varlıklarına ya da her ikisine birden dayalı olabilir" dedi.

"FAİZLER İÇİN ARTIK YAPACAK BİR ŞEY YOK"

Ekonomik görünüme yönelik risklerin azalmakta olduğunu vurgulayan Draghi, mevcut durumda faizlerin düşük bir eşikte olduğunu vurguladrı ve faizlerde daha fazla teknik önlem alınmasının bundan sonra olanaklı olmadığını söyledi.

Sözlerini, "Yıllık enflasyonun önümüzdeki aylarda düşük seviyelerde kalmasını bekliyoruz" diye sürdüren Draghi, enflasyonun 2015 ve 2016'da kademeli olarak artacağını öngördüklerini açıkladı.

ENFLASYONU YÜKSELTMEK İÇİN FAİZ İNDİRDİ
 
Bu yıl için enflasyon tahminini yüzde 0.7'den yüzde 0.6'ya revize eden AMB, 2015 ve 2016 için sırasıyla yüzde 1.1 ve yüzde 1.4 olan enflasyon tahminlerini değiştirmedi.

AMB bugün, durgunluğun yaşandığı euro bölgesi ekonomisini desteklemek ve enflasyonun yükselmesini sağlamak amacıyla politika faizini, sabit bırakılması beklentisine karşılık yüzde 0.15'ten yüzde 0.05'e düşürdü.