GÜNEŞ enerjisinden elektrik elde etmeye yarayan panel ve ekipmanların üretimini yapan Solarvan Şirketi, Türkiye'deki ilk fabrikasını Van'a kuruyor. Hazırlanan proje kapsamında 80 milyon euro'ya mal olacak tesis, 2014 Ekim ayında ilk yerli güneş enerjisi panellerini üretecek. 400 kişinin istihdam edileceği fabrika, yıllık 100 milyon euro'luk ihracatı hedefliyor. Panellerde kullanılacak camların hammadesi olan sodanın bir bölümü de Van Gölü'nden sağlanacak.
Türkiye'de Konya'dan sonra en çok güneş alan ikinci il konumunda olan Van'a, Alman ve İsviçreli'lerin yüzde 70 ortak olduğu Solarvan Şirketi fabrika kuruyor. Proje kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenecek ve 80 milyon euro'luk yatırımla Van Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak fabrika, yıllık 180 megawatlık güneş enerjisi paneli üretimi gerçekleştirecek. Güneş enerjisi santralleri ve parkları da kuracak ekipmana sahip olacak fabrikada 400 kişi doğrudan istihdam edilirken, 3- 4 bin kişi de dolaylı olarak yararlanacak. 
YERLİ MALZEME, ALMAN VE İSVİÇRE TEKNOLOJİSİ KULLANILACAK
Van'da YYÜ'de DAKA tarafından düzenlenen Yenilenebilir Enerji Sepozyumu'na davet edilen Şirketin Türkiye'deki ortağı ve Genel Müdürü Hayrettin Gümüşkaya, fabrikanın her türlü alt yapısının tamamlandığını belirterek, 2014 Ekim ayında ilk paneli üreteceklerini söyledi. Gümüşkaya, şöyle dedi:
"Önümüzdeki yıl ülkemiz, kendi ürettiğimiz yüzde 100 yerli panellerle, kendi elektrik üretimini güneş enerjisinden sağlamış olacak. Buradaki fabrikamızda Alman ve İsviçre teknolojileri ile ortak hücre ve panel üretimi, buna paralel olarak panellerde kullanılacak cam konusunda da bölgede lider olan yerli üreticilerle işbirliği yapacağız. Ülke içi satışların dışında yurtdışına 100 milyon euro'luk ihracatı hedefliyoruz."  
'VAN GÖLÜ HAMMADE KAYNAĞIMIZ OLACAK'
Türkiye'de Van'ın güneşinin diğer illere göre daha verimli olduğuna dikkat çeken Gümüşkaya, projenin Van'da uygulanmasının önemli nedenlerinden birinin de bu olduğunu söyledi. Gümüşkaya şöyle konuştu:
"Van teşvik bölgesinde şu anda en yüksek teşviği alan illerden biri. 2023 Türkiye hedeflerinde güneş parklarının en yoğun kurulacağı bölge Van, Hakkari ve Güneydoğu bölgesi. Diğer taraftan güneş parklarına ençok ihtiyacı olan bölge Ortadoğu yine bu bölgeye yakın. Bundan dolayı bu fabrikayı buraya kuruyoruz. Diğer bir unsur da bizim teknik cam üretiminde özellikle kullanılacak hammaddelerden soda ve silikat maddesinin Van bölgemizde bulunması bu yatırımın ekonomik olarak burada yapılmasına vesile oldu. Tesisin özelliği bu teknolojinin Türkiye'de ilk olması. Yüzde yüz yerli panel üretiminin Türkiye'de yapılabilir olması."