İZMİR Valisi Mustafa Toprak, Çiçekçiler Bayramı kapsamında, Balçova İlçesi'ndeki Flora Üretim ve Pazarlama Kooperatifi'ni ziyaret etti. Mezattaki üreticilerle sohbet edip sorunlarını dinleyen Vali Toprak, "Ben, sizlerden özür dilemek istiyordum. İzmir'e geleli bir yıl kadar bir süre oldu, ama burada bir mezat olduğunun farkında değildim" dedi. Çiçekçilikle uğraşan esnaf, KDV oranının düşürülmesini ve çiçekçilikle ilgili fuar ve festival düzenlenmesini istedi, Vali Toprak, eksikliklerin giderilmesi sözünü verdi.
Balçova İlçesi'ndeki Flora Üretim ve Pazarlama Kooperatifi'ni bugün beraberindekilerle ziyaret eden Vali Mustafa Toprak, çiçekçilerden özür diledi. İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Çiçek Komitesi Üyesi Ali Osman Öğmen, mezata katılan Vali Toprak'a bazı bilgiler verip yaşadıkları sorunları aktardı. Öğmen, "Bugün 272 bin karanfil satılıyor, özel günler bu rakam 1 milyonu geçiyor. Burada açık arttırma yoluyla alınan çicekler, ihraç ediliyor. 1945'te kurulan bu borsa çok önemli. Buradaki fiyat dışarıdaki toptancıların fiyatlarını da belirliyor. Bizim katma değerimiz, yüzde yüz bu ülkede doğup bu ülkede kalıyor. Bizim çiçekte yarattığımız istihdam çok büyük. Bayındır ve Ödemiş'teki üretici sayısı 450 iken, Menderes'teki kesme çiçek üretici sayısı 1000, kooperatifin kesme çicek üyesi 3 bin kişi. Hollanda'da genel KDV 21, çiçekçilikte yüzde 6, bizde ise genel KDV de çiçekçilikteki KDV de yüzde 18. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Yerel yönetimler, Bayındır ve Ödemiş'e destek veriyor, ancak kesme çiçekçilere destek verilmiyor. İzmir'de çiçekçilik üzerine fuar ve festivaller olmalı. Biz kesme çiçek esnafı olarak, çiçek alım gücü az olan bölgelerde çocuklar evlerine bir demet karanfil götürsün diye belediyelerden çalışma yapmasını bekliyoruz" dedi.
SÖZLERİNE ÖZÜR DİLEYEREK BAŞLADI
Bir süre mezatı izleyen Vali Mustafa Toprak, "Ben, sizlerden özür dilemek istiyordum. İzmir'e geleli bir yıl kadar bir süre oldu, ama burada bir mezat olduğunun farkında değildim. Hollanda'daki tüm dünya ülkelerinden gelen çiçek borsasına gitmiştim bir dönem. Şimdi buraya geldiğimde gördüm ki burası, oranın bir kopyası. Bu borsa 1945 yılında kurulmuş, hala faaliyet gösteriyor. Bizler bunun altyapısını hazırlamalıydık, bu bizim bir eksiğimiz. Ama önemli değil, önemli olan onun farkına varıp, eksiklikleri en kısa sürede çözmek. KDV ve benzeri hususlar ilgili noktalara iletilecek. Süs bitkileri, dış mekan iç mekan, kesme çiçek gibi çiçekçilikle ilgili fuar yapılması için belediyelerle bir çalışma yaparız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız İzmir'i ziyaret ettiğinde, çiçekçilikle ilgili seracılık üzerine bir Organize Sanayi Bölgesi kurulması için talimat vermişti, bu talimat üzerinde de detaylı olarak çalışma sözünü buradan vermiş olalım. Türkiye'ye kesme çiçeğin yüzde 55'ine yakının buradan gönderilmesi çok ciddi ama bu algıda söylemlerde yok. Bir ülkenin kesme çiçek ihtiyacının yüzde 55'inin karşılandığı bir bölgenin algılarda olmaması bizim eksiğimiz" diye konuştu.
Vali Toprak, üretici temsilcileriyle bir süre sohbet ettikten sonra kooperatiften ayrıldı.

TH(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)